NATO by mělo být jednotné a solidární, shodli se Stoltenberg a Duda

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a polský prezident Andrzej Duda

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a polský prezident Andrzej Duda Zdroj: CTK

Země Severoatlantické aliance by měly ukázat jednotu a solidaritu před ohroženími, kterým čelí zvláště na své východní a jižní hranici. Shodli se na tom dnes ve Varšavě polský prezident Andrzej Duda s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, kteří jednali o přípravě červencového summitu organizace v Polsku. Podle šéfa aliance bude vrcholné jednání zlomové a rozhodne mimo jiné o posílení východního křídla.

Duda podle polské tiskové agentury PAP zdůraznil, že dvěma zásadními problémy současnosti jsou bezpečnost východního křídla aliance a otázka destabilizace u jižních hranic Evropy, které čelí náporu migrantů. „Nejdůležitější je, aby byla aliance solidární a jednotná,“ řekl na tiskové konferenci po jednání polský prezident. Varšava uvedení těchto slov do praxe vidí v posílení přítomnosti sil NATO na území Polska a pobaltských zemí, dodal Duda.

Polsko a bývalé sovětské pobaltské republiky Litva, Lotyšsko a Estonsko se cítí být ohroženy od ruské anexe ukrajinského Krymu před dvěma roky. Aliance proto vytvořila nové síly velmi rychlé reakce (VJTF), které mají být schopné rychlého nasazení v případě ohrožení východního křídla NATO. Minulý týden skončilo v Polsku cvičení 1500 vojáků z několika zemí.

Přelomový summit

Stoltenberg dnes ujistil, že v Polsku a dalších východních zemích bude posílena přítomnost vojáků NATO, kteří budou po jednotlivých státech rotovat. Právě o otázce posílení východního křídla bude podle něho jednat summit aliance, který bude 8. a 9. července ve Varšavě a který dnes šéf NATO označil za „přelomový“.

Stoltenberg prohlásil, že Polsko hraje velmi významnou roli v obraně východních hranic, když přispívá mimo jiné k vzdušné ochraně pobaltských zemí v rámci mise Air Policing. Šéf NATO bude během dvoudenní návštěvy Polska jednat také s premiérkou Beatou Szydlovou a některými ministry.