NATO: Jednání s Ruskem neznamená normalizaci vztahů

Ruské bombardéry Su-24 nalétávaly na americký torpédoborec USS Donald Cook. O tom i dalších incidentech chce NATO s Moskvou jednat na nadcházející schůzce

Ruské bombardéry Su-24 nalétávaly na americký torpédoborec USS Donald Cook. O tom i dalších incidentech chce NATO s Moskvou jednat na nadcházející schůzce Zdroj: Namornictvo USA

Nadcházející schůzka Rady NATO-Rusko, která se uskuteční příští týden po téměř dvou letech, neznamená obnovení standardních vztahů s Moskvou, řekl novinářům v Bratislavě náměstek generálního tajemníka NATO Alexander Vershbow během mezinárodní bezpečnostní konference Globsec. Vershbow současně označil Islámský stát za nejvýraznější teroristickou organizaci.

Fórum, na němž se setkávají Rusko a jeho protivníci z dob studené války, nebylo nikdy oficiálně zrušeno, ale naposledy se sešlo v červnu roku 2014, protože předchozí ruská anexe ukrajinského Krymu vyvolala napjaté vztahy mezi Moskvou a Západem.

„Schůzka nemá znamenat, že se blíží normalizace vztahů s Ruskem. Když Rusko porušuje mezinárodní práva a pravidla evropské bezpečnosti, nemůžeme s ním jednat jak za normálních okolností. Rozhodli jsme se ovšem, že komunikační kanály musejí být otevřeny,“ uvedl Vershbow. Dodal, že na programu schůzky bude situace na Ukrajině, otázka úplného naplnění dohod z Minsku a bezpečnostní otázky.

Očekáváme od Ruska, že bude plnit dohody z Minsku a že se zdrží provokativních vojenských kroků

„Stále jsme svědky neakceptovatelné ruské agrese na Ukrajině, suverénního státu, jehož část byla protiprávně anektována a jehož stabilita je narušována systematickým způsobem a vojenským zásahem přímo řízeným z Moskvy. Očekáváme od Ruska, že bude plnit dohody z Minsku a že se zdrží provokativních vojenských kroků, které vytvářejí dodatečná rizika,“ řekl náměstek generálního tajemníka NATO na okraj třídenní konference, která v Bratislavě potrvá do neděle.

Vershbow také označil Islámský stát za nejvýraznější teroristickou organizací ve světě. „Islámský stát se svou ambicí vybudovat chalífát a vytvořit struktury se znaky státu představuje větší výzvu než ostatní (teroristické skupiny),“ řekl. Dodal, že snaha mezinárodního společenství oslabit Islámský stát spočívá v omezení jeho přístupu ke zdrojům ropy, zahraničním bojovníkům a v ideologickém boji, který má vystupovat proti této překroucené verze islámu.