NATO: Riziko ruského zásahu na Ukrajině roste

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Ruská armáda na západní hranici soustředila jednotky o síle 20 tisíc mužů a hrozí nebezpečí, že je vyšle na Ukrajinu pod záminkou humanitární nebo mírové mise, varuje Severoatlantická aliance. Na rostoucí ruskou hrozbu upozornili i polský premiér Donald Tusk a ministr ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Moskva obvinění rozhořčeně odmítá.

„Nehodláme hádat, co má Rusko v úmyslu,“ řekla alianční mluvčí Oana Lungescuová. „Vidíme ale, co Rusko skutečně dělá, a to nás velmi znepokojuje,“ dodala. „Posilování ruské armády situaci vyostřuje a podkopává snahy o nalezení diplomatické cesty k řešení krize. Situace je nebezpečná,“ varovala s tím, že Moskva může ukrajinský konflikt „využít jako záminku k zahájení humanitární nebo mírové mise“ a vpádu vojsk na ukrajinský Donbas.

Rusko veškerá tvrzení odmítlo

Rusko obvinění z přípravy agrese rozhořčeně odmítlo. Ministerstvo obrany v prohlášení „vyjádřilo soustrast“ s těmi, kdo prý podobné nesmysly šíří. „Vypadají přitom jako seriózní lidé. Jsou ale nuceni ve svých prohlášeních neustále improvizovat, aby alespoň nějak zachovali vážnost svých slov. Jejich neustále eskapády o stahování ruských vojsk k ukrajinským hranicím připomínají výprodej mýdlových bublin,“ prohlásil armádní mluvčí Igor Konašenkov.

Mluvčí novinářům oznámil, že jeho úřad připravuje sérii účtů na sociálních sítích a videoserverech, na nichž chce zveřejňovat objektivní informace o akcích ruské armády. Cílem je „poskytnout informační pomoc Pentagonu a ministerstvu zahraničí USA a zastavit výmysly o ruském vojenském nebezpečí,“ konstatoval Konašenkov.

Tusk: Riziko přímé intervence je vyšší než v minulosti

Na ruské operace upozornil i polský premiér. „Máme důvod mít podezření - a informace získané v posledních hodinách to potvrzují - že riziko přímé intervence (ruské armády na Ukrajinu) je nyní rozhodně vyšší, než tomu bylo před několika dny,“ prohlásil.

Pokud by se Moskva k takovému kroku skutečně odhodlala, „vznikla by zjevně kvalitativně nová situace,“ řekl Tusk. „Nikdo dnes podle mého názoru nemá dobrou, jednoznačnou odpověď na otázku, jak by západní společenství mělo na něco takového reagovat,“ poznamenal.

Polský premiér Donald TuskPolský premiér Donald Tusk | ctk/APRiziko přímé intervence je rozhodně vyšší, tvrdí Donald Tusk (foto: ČTK/AP)

Tusk zároveň připustil, že za sankce Evropské unie uvalené na Rusko evropská ekonomika zaplatí. Nulová reakce na ruský postup vůči Ukrajině by ale podle měj měla „katastrofální následky“.

Sikorski: Pravda se ukáže už brzy

Ministr Sikorski v polské televizi TVN24 prohlásil, že Rusko může v nejbližší době vtrhnout na Ukrajinu pod záminkou vyslání „mírových sil“. „Rusko posiluje svou bojeschopnost na hranici s Ukrajinou, má tam už přes deset praporů a značné množství bojové techniky. Takové věci se dělají buď s cílem politického nátlaku, nebo v přípravě na intervenci,“ řekl polský ministr.

Sikorski nechce tvrdit, že Kreml o vpádu na Ukrajinu už rozhodl. „Dozvíme se to ale velmi brzy,“ řekl. K odvrácení konfrontace a vyřešení konfliktu na ukrajinském Donbasu by podle něj přitom stačila „kapka dobré vůle“.