Návrh unijního rozpočtu se ocitl pod palbou kritiky

Evropská unie

Evropská unie Zdroj: ctk

Nástřel rozpočtu sedmadvacítky na léta 2014 až 2020 zatím sklízí spíše kritiku. Některým státům se nelíbí růst výdajů. Tvrdí, že by měl pouze kopírovat inflaci. Jednání o útratách se zřejmě protáhnou do příštího roku.

„Návrh Evropské komise je zcela nereálný. Je to příliš, ne střízlivý rozpočet, jak prohlašují, a neslučuje se to s tvrdými opatřeními, přijatými v zemích po celé Evropě,“ citovala média kupříkladu stanovisko britského ministerstva financí.

Evropská komise ve středu představila plán, ve kterém se počítá s tím, že výdaje unie v těchto letech dosáhnou 1,025 bilionu eur. To je o téměř pět procent více, než v současném období. Brusel přitom plánuje, že výdaje se omezí na jedno procento HDP bloku, což je o něco nižší podíl než nyní. Rozpočet chce ale vylepšit daní z finančních transakcí a unijní DPH. Za prosazení daní lobbuje tvrzením, že díky nim se budou moci snížit příspěvky členských států.

Například Británie, Nizozemsko a Švédsko však trvají na tom, že daňová politika patří do kompetence jednotlivých států. Navrhovanou daň z finančních transakcí kritizoval i prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet.

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle prohlásil, že není zapotřebí. Plán naopak přivítal například Jerzy Buzek, předseda Evropského parlamentu, který bude hrát velkou roli při jeho schvalování. „Návrh Komise na dlouhodobý rozpočet je inteligentním startovacím bodem pro vyjednávání,“ uvedl.