Nebezpečí jaderného terorismu klesá, přispěli i Češi

Jaderný výbuch

Jaderný výbuch Zdroj: Ministerstvo energetiky USA - Wikimedia Commons

Nebezpečí, že teroristické skupiny získají přístup k jaderným zbraním, za poslední dva roky výrazně kleslo. Svých zásob uranu a plutonia, použitelných bez úprav ve zbraních, se totiž nedávno zbavilo dalších sedm zemí včetně Česka, uvádí organizace Nuclear Threat Initiative.

„Světoví lídři si mohou nárokovat výrazný pokrok při potírání této hrozby,“ uvedla organizace sestavující žebříček zemí podle jejich úrovně zabezpečení nebezpečného jaderného materiálu a přístupu k hrozbě jaderného terorismu. Materiál na výrobu jaderných zbraní už vlastní jen 25 zemí, v roce 2012, kdy vyšlo první vydání žebříčku, jich bylo 32. „Zbývá ještě spousta práce,“ dodává přesto iniciativa.

Česko se vysoce obohaceného uranu vzdalo loni v březnu. 68 kilogramů materiálu, které by stačily na výrobu dvou jaderných zbraní, Češi odeslali do Ruska, kde bude přeměněn na jaderné palivo. Kromě Česka ze seznamů zemí vlastnících palivo do jaderných zbraní zmizely Maďarsko, Mexiko, Rakousko, Švédsko, Ukrajina a Vietnam. To znamená, že drží nanejvýš kilogram vysoce obohaceného plutonia či uranu.

Austrálie boduje

Ze zemí, které se jaderných zbraní nevzdaly, udržela pozici nejbezpečnějšího státu Austrálie. Své hodnocení dokonce mírně polepšila na 92 bodů ze sta možných. Snížila totiž své zásoby jaderného materiálu a ratifikovala mezinárodní smlouvu, která ji zavazuje zakotvit jaderný terorismus jako zvláštní trestný čin k mezinárodní spolupráci při pronásledování zločinců. V žebříčku výrazně poskočila Kanada, která se dostala na druhou příčku. Třetí místo obhájilo Švýcarsko.

Největšího skoku za uplynulé dva roky dosáhlo Japonsko, které začalo přístup k jádru razantně měnit po výbuchu jaderné elektrárny ve Fukušimě v roce 2011. Vznikl například úřad pro jadernou bezpečnost, což zemi posunulo o deset míst na 13. příčku. Hrozbou na druhou stranu zůstává velké a stále rostoucí množství jaderného materiálu použitelného ve zbraních a jeho rozmístění v mnoha lokalitách po celé zemi, což Nuclear Threat Initiative hodnotí jako bezpečnostní riziko.

Index jaderné bezpečnosti organizace Nuclear Threat InitiativeIndex jaderné bezpečnosti organizace Nuclear Threat Initiative | Nuclear Threat Initiative

Příliš se nezměnilo na opačném konci žebříčku. Na úplném dně zůstává Severní Korea. Pchjongjang v řadě dílčích hodnocení obdržel nulové skóre kvůli tomu, že světu o svém jaderném programu neposkytuje žádné informace. Také předposlední Írán drží svůj jaderný program pod pokličkou, vázne navíc zajištění nebezpečného materiálu. „Bezpečnostní situace íránského jaderného materiálu snižují politická nestabilita a velmi vysoká úroveň korupce mezi státními úředníky,“ uvádí studie. Na třetí místo od konce se posunula Indie, která má stejně jako Írán potíže s korupcí a zabezpečením jaderných zbraní.

Nuclear Threat Initiative hodnotí i 151 států bez nebezpečného jaderného materiálu, které mohou teroristům posloužit jako „bezpečné přístavy, základny či přestupní stanice“. V tomto ohledu si už Česko tak dobře nevedlo. Získalo sice osmé místo, v celkovém hodnocení ale získalo méně bodů kvůli zvýšené hrozbě politické nestability.