Nebýt sankcí, ekonomika by rostla až o tři procenta, tvrdí ruský ministr

Ruské rubly

Ruské rubly Zdroj: Michael Mandiberg CC BY-SA 2.0 Flickr

Sankce, které Západ uvalil kvůli Ukrajině na Rusko, mohou trvat velmi dlouho, možná i desetiletí, prohlásil ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev. Podle Uljukajeva by ruské hospodářství ročně rostlo mezi 2,5 procentem až třemi procenty, kdyby nebylo sankcí, klesajících cen ropy a "některých nerozumných věcí, které jsme udělali". Zmíněné chyby nicméně neupřesnil. Podle Merkelové nebude možné sankce zrušit, dokud Moskva nezačne respektovat územní svrchovanost Ukrajiny.

„Když je americký zákon schválen, je velmi těžké ho později změnit - zdá se, že bude platit po desetiletí,“ řekl Uljukajev v reakci na americká opatření. Dodal, že na „perfektní bouři“ si Rusko založilo částečně i tím, že neprovedlo strukturální ekonomické reformy.

Čtěte o ruském hospodářství:

Pro příští rok ministr očekává další zostření sankcí a zhoršení situace na trhu s ropou. „Situaci je velmi těžké předpovědět, takže se nemůžeme připravit na budoucí změny… Jak bychom se měli zachovat? Napsat o jeden krizový scénář více pro (cenu ropy) 60 dolarů (za barel)? Udělejme to pro 40 dolarů, 20 dolarů a deset dolarů,“ dodal ironicky.

Vývoj ruského HDP

Ruské hospodářství se propadá do recese, dolů ho stahují sankce a ceny ropy. Hodnota rublu za letošní rok klesla o polovinu. Razantní pokles hodnoty rublu v tomto týdnu oživuje vzpomínky na měnovou krizi roku 1998. Rok před Putinovým nástupem k moci tehdy pád rublu vedl k uzavírání bank a ke ztrátě úspor obyvatelstva.

Merkelová: Konflikt na Ukrajině nemá vojenské řešení

Zdůraznila zároveň, že konflikt na Ukrajině není možné řešit vojensky. „Naším cílem zůstává suverénní Ukrajina, jejíž území není narušeno a která sama rozhoduje o své budoucnosti,“ řekla Merkelová. Dokud se tohoto cíle nepodaří dosáhnout, jsou podle kancléřky protiruské sankce nevyhnutelné.

Merkelová také zopakovala, že situaci na Ukrajině není možné řešit vojensky. Podle kancléřky je nutné udržovat nadále kontakt s ruskými i ukrajinskými představiteli a přimět je, aby našli diplomatický způsob, jak konflikt ukončit.

Putin je pro Rusy stále řešením problémů, ukázal průzkum
Z pohledu Západu by měly být dny prezidentování Vladimira Putina sečteny, neboť rubl přišel o více než polovinu své hodnoty, hospodářství je v krizi a Putinova agrese vůči Ukrajině učinila z Ruska mezinárodního vyděděnce. Dnes to napsala agentura AP s tím, že Rusové nevnímají Putina jako příčinu potíží, ale naopak jako řešení. AP cituje průzkum, podle něhož Putina podporuje 80 procent Rusů.
Rusové vidí situaci naprosto rozdílně než lidé na Západě. Podle AP za rozdílem jsou odlišné verze reality, které pečlivě vytváří státem kontrolovaná televize, a také to, že Kreml neustále metodicky likviduje každou důvěryhodnou politickou alternativu.
Z dnes vydaného průzkumu amerického střediska NORC pro výzkum veřejného mínění vyplývá, že Putina nadále podporuje 80 procent Rusů. Anketa rovněž ukázala, že důvěra v ruské hospodářství klesá. To platí obzvláště pro Moskvu, kde si lidé navykli na dovozové zboží a cesty do zahraničí. Všechny tyto dříve běžné věci si ale nyní mnozí kvůli pádu rublu a západním sankcím nemohou dovolit.

Zahraniční tisk: Rubl stravují finanční živly