Nedostatek smrtících látek oddaluje popravy v USA, chybějí výrobci

Popravčí komora v kalifornské věznici San Quentin

Popravčí komora v kalifornské věznici San Quentin Zdroj: CC BY SA 2.0: CACorrections via Wikipedia

Popravování smrtící injekcí se ve Spojených státech dostává do problémů. Látky pro usmrcení odsouzených se shánějí čím dál komplikovaněji. Farmaceutické firmy nechtějí svoje jména s popravami spojovat. Některé státy umožnily kvůli nedostatku látek do injekcí popravy na elektrickém křesle nebo zastřelením.

Odsouzenec Richard Glossip na konci září unikl smrti jen dvě hodiny před popravou. Zachránilo ho, že dodavatel zaslal do věznice nesprávnou látku do smrtící injekce. Tato chyba vedla k odložení všech plánovaných poprav v Oklahomě. Odsouzenec stále trvá na svoji nevině a jeho případ je v USA hodně sledovaný – stanice Sky News o něm totiž točí populární audioseriál Další muž jde na popravu.

Problémy s látkami pro smrtící injekci nejsou ojedinělé. V poslední době se naopak objevují čím dál častěji. Oklahoma dočasně zastavila popravy už v lednu poté, co odsouzenci v popravčí komoře do těla vpravili nesprávnou látku. Charles Warner měl před smrtí prohlásit: „mé tělo je jako v plamenech“.

Předchozí poprava v Oklahomě loni v dubnu nedopadla lépe – Clayton Lockett zemřel až 43 minut po podání injekce. Obvyklý čas je přitom šest až 12 minut. Odsouzený byl schopný zvednout hlavu a mluvit i potom, co lékaři oznámili jeho bezvědomí. Osmý dodatek americké ústavy přitom zakazuje surové tresty a mučení.

Odpor výrobců léků

Zprávy o podobných případech dále zvyšují odpor farmaceutických firem k produkci smrtících látek. Přestávají je vyrábět nebo omezují možnosti jejich používání. Nechtějí totiž svoje značky spojovat s usmrcováním lidí. Tento trend odstartovala společnost Hospira, která v roce 2011 přestala vyrábět thiopenthal sodný. Ve stejném roce dovoz této látky do Spojených států zakázala i Evropská unie, která se dlouhodobě zasazuje o zrušení trestu smrti i ve státech mimo evropský kontinent.

Počet poprav od roku 1976:Počet poprav ve Spojených státech od roku 1976Počet poprav ve Spojených státech od roku 1976 | Death Penalty Information Center

Farmaceutické firmy argumentují svými hodnotami, ani finanční motivace pro jejich popření ale není vysoká. Stát Nebraska si nedávno objednal z Indie stovky ampulek se smrtícími látkami za 50 tisíc dolarů.

Jednotlivé americké státy proto musí užívat nové a méně ověřené látky. A ty právě přináší výše popsané problémy. „Aplikace smrtících injekcí je stále problematičtější a chaotičtější,“ řekl deníku New York Times profesor práva na Fordham Law School a odborník na smrtící injekce Deborah Denno.

Trest smrti v USA. Červeně jsou označeny státy, kde se stále popravuje.Trest smrti v USA. Červeně jsou označeny státy, kde se stále popravuje. | CC BY SA 2.0: Frenzie23 via WikpediaČerveně jsou označeny státy, kde se popravuje

Americké státy se už při získávání smrtících látek často dostávají za hranu zákona a nechtějí zveřejňovat, kde si je obstaraly. Státy Texas a Virginie alespoň na krátkou dobu vyřešily svůj nedostatek vzájemnou výměnou těchto látek. Nebraska a Ohio se je snažily získat v zahraničí, americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv ale označil dovoz látek za nelegální. Státy můžou použít jen ty látky, které Úřad povolí.

Kvůli nedostatku smrtících látek se americké státy navíc začaly vracet ke starým způsobům poprav. Popravčí v Tennessee tak v případě potřeby mohou znovu použít elektrické křeslo, zatímco v Utahu se odsouzenec může ocitnout před popravčí četou.

Smrtící injekce jsou ve srovnání s ostatními způsoby poprav dlouhodobě nejméně spolehlivé. Odsouzenci podle záznamů z let 1890 a 2010 podstoupili zbytečné utrpení po podání injekce v sedmi procentech případů. K podobným komplikacím došlo ve dvou procentech případů při usmrcení na elektrickém křesle, třech procentech při oběšení a více než pěti při popravě v plynové komoře. Úplně bez problémů prý popravy proběhly jenom při využití popravčí čety.

Podpora Američanů pro trest smrti

Smaller Majority Supports the Death Penalty

Kromě farmaceutických firem získává odpor k popravám i veřejnost. Podle posledního průzkumu Pew Research Center je podpora pro trest smrti nejnižší za posledních 40 let. Smrt z rukou státu ovšem stále podporuje 56 procent Američanů.