Nejbohatší ukrajinští oligarchové přišli o miliardy

Rinat Achmetov

Rinat Achmetov Zdroj: CTK

Kvůli politické krizi na Ukrajině výrazně zchudli místní oligarchové. Sto nejbohatších podnikatelů země přišlo od loňského jara o třináct miliard dolarů, což je v podstatě čtvrtina jejich původního majetku, vyplývá z aktuálního žebříčku Forbes Ukrajina.

Nejvíce postižená je dlouhodobá jednička seznamu, majitel holdingu SCM a fotbalového klubu Šachtar Doněck Rinat Achmetov. Časopis odhaduje, že jeho majetek se snížil z 15,4 miliardy dolarů na 11,2.

Pokles bohatství oligarchů má mnoho příčin, například padající poptávku na vnějších trzích, uvádí Forbes. „Hlavní je ale vnitřní politická krize, která podstatně zhoršila ekonomickou. Stav krymských aktiv zůstává nejasný. Podobné je to nyní i s investicemi na jihovýchodě. V zóně konfliktu se nacházejí největší průmyslové podniky země, které zabezpečují 15,7 procenta HDP,“ zdůrazňuje magazín.

Jádro Achmetovova impéria přitom tvoří těžební a hutnické závody v Donbasu. Byznysmen se před nedávnem zapojil do politického dění, uklidnit separatisty se mu ale nepodařilo. Je pravděpodobné, že největší potíže ho teprve čekají.

Ukrajinští oligarchovéUkrajinští oligarchové | E15

Podle dostupných zpráv ve dvou odbojných oblastech v posledních týdnech zastavilo provoz mnoho podniků a poslalo své zaměstnance na neplacenou dovolenou. Dolů šla i těžba uhlí, situaci komplikuje nefunkční doprava. „Následky střetů pro lokální hospodářství jsou katastrofální. Počítáme s třicetiprocentním poklesem oproti loňsku,“ řekl médiím Jurij Makohon z doněcké univerzity.

Krize postihla i blízké exprezidenta Janukovyče

Utrpěli i byznysmeni spojení s bývalým režimem prezidenta Viktora Janukovyče a jeho klanem „rodina“. Západ na ně uvalil sankce a nová vláda proti nim zahájila vyšetřování a obstavila jejich účty. Pokles majetku se týká i exprezidentova syna Oleksandra. Loni byl se 187 miliony na 59. pozici, nyní spadl se 78 miliony na 86. místo.

Z nejbohatší stovky si za minulý rok polepšil jen každý desátý. Jediným případem v první desítce je Hennadij Boholjubov, který se z pátého místa vyhoupl na třetí. Pravděpodobně za to vděčí své těžařské firmě ConsMin, která má aktivity v Austrálii a Ghaně. V žebříčku se objevilo osm nováčků. Nejúspěšnějším je poslanec a majitel potravinářské společnosti Kreatyv Stanislav Berezkin. S majetkem 324 milionů dolarů se dostal rovnou na 22. místo.