Nejdelší motorová jachta světa, spojovaná s Putinem, prochází v Itálii renovací

Jachtu Scheherazade úřady zadržují v přístavu Marina di Carrara

Jachtu Scheherazade úřady zadržují v přístavu Marina di Carrara Zdroj: Reuters

Už 15 měsíců zadržují italské úřady superjachtu Scheherazade, spojovanou s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Z pohledu majitele ale nejde o čistě ztracený čas. Řím vlastníkovi lodi umožnil, aby loď během nuceného kotvení nechal renovovat, píše deník Financial Times.

Loď v hodnotě 700 milionů dolarů kotví v toskánském přístavu Marina di Carrara. Italské úřady dovolily, aby nejmenovaný sankcionovaný majitel platil nejen za nezbytnou údržbu a posádku lodi, ale aby na lodi zároveň proběhly větší úpravy. 

Plavidlo, které je se svými 140 metry nejdelší motorovou jachtou na světě, je teprve čtyři roky staré. Na palubě je 22 kajut pro hosty, dva heliporty a bazén, který se může přestavět na taneční sál. Úpravy má na starost společnost Italian Sea Group.

Itálie identitu majitele lodi Scheherazade tají. Podle zdrojů FT jde o Eduarda Chudajnatova, bývalého šéfa ruské státní ropné společnosti Rosněfť. Na sankčním seznamu Evropské unie je od června 2022.

Bloomberg loni informoval, že americké úřady Chudajnatova považují za fiktivního vlastníka a další ruské jachty Scheherazade, obě podle nich ve skutečnosti patří prezidentovi Putinovi.

Podobně aktivisté pracující pro uvězněného ruského opozičního politika Alexeje Navalného také přisoudili vlastnictví Scheherazade Putinovi. Argumentují tím, že mezi členy posádky lodi jsou lidé zaměstnaní ruskou vládní agenturou mající na starost bezpečnost ruského prezidenta. Kreml tato obvinění tehdy popřel, složení posádky lodi se následně změnilo. 

Scheherazade na loňském snímkuScheherazade na loňském snímku|profimedia.cz