Nejdražší města pro cizince: v Číně neušetříte, levná není ani Praha

Hongkong

Hongkong Zdroj: Profimedia

Hongkong
Hongkong
Tokio
Tokio
Singapur
32
Fotogalerie

Náklady na ubytování, stravování, cestování, pohonné hmoty, oblečení, ale třeba i cenu za lístek do kina zohlednila zpráva Global Talent Trends 2019 od poradenské společnosti Mercer. Dokument řadí světová města podle nákladnosti života v nich z pohledu cizince. Žebříčku dominují asijské metropole, hned osm z deseti pro cizince nejdražších měst nalezneme právě na Dálném východě.

Prvenství letos obhájilo ekonomické a obchodní centrum Hongkong, zvláštní administrativní oblast Číny. Litr benzínu a šálek kávy zde vyjdou ve srovnání s dalšími více než dvěma sty destinacemi vůbec nejdráže. V žebříčku následují Tokio, Singapur, Soul, Curych, Šanghaj, Ašchabad, Peking, New York a Šen-čen.

Není překvapení, že asijská velkoměsta jako Peking, Singapur nebo Soul meziročně o pár míst v žebříčku stoupla, přítomnost hlavního města Turkmenistánu Ašchabadu v elitní společnosti měst nejnáročnějších na peněženku ale jistě překvapí.

Společnost Mercer nevysvětlila, proč Ašchabad se svým zhruba milionem obyvatel vystoupal žebříčkem z loňského 43. místa na letošní sedmou příčku. CNN však upozornila na predikci Mezinárodního měnového fondu, podle které růst spotřebitelských cen v Turkmenistánu letos dosáhne devíti procent. To může skok města založeného roku 1818 částečně vysvětlovat.

V žebříčku čítajícím 209 měst najdeme i Prahu. Česká metropole se umístila na 97. příčce společně s Nairobi a Pittsburghem. O místo před tuzemským hlavním městem nalezneme Canberru, za ním pak Hamburk. Mercer zařadil Prahu do regionu východní Evropy, v rámci kterého se umístila jako třetí nejdražší město hned za Moskvvou a Petrohradem, o něco levnější je ve východoevropském regionu Bratislava nebo Riga. Slovenské hlavní město se dělí o 131. místo společně s kostarickým San José.

A kde cizinci utratí naopak nejméně? Konec žebříčku patří Tunisu, Taškentu, Karáčí nebo Biškeku. Relativně nízko se umístily také Bělehrad (181.), Bukurešť (176.) nebo Varšava (173.). Kompletní pořadí naleznete zde.

V galerii si můžete prohlédnout snímky z desítky nejdražších měst pro cizince včetně turkmenského Ašchabadu: