Největší nádrži USA dochází voda, několika státům hrozí přídělový systém

Lake Mead z hráze Hooverovy přehrady. Bílé skály ukazují, o kolik v posledních letech klesla hladina nádrže

Lake Mead z hráze Hooverovy přehrady. Bílé skály ukazují, o kolik v posledních letech klesla hladina nádrže Zdroj: CC BY-SA 3.0 PL: Adam Kliczek - Wikimedia Commons

Vzhledem k současnému počasí v celých USA to může znít absurdně, hned několika státům federace ale hrozí nedostatek vody. Colorado, jediná větší řeka na jihovýchodě země, má totiž každým rokem méně vody. Během několika let hrozí zavedení přídělového systému.

Colorado a kaskádu přehrad na jejím toku zasáhlo sucho trvající už 14 let, které nemá obdoby v poslední 1250 letech, píše deník The New York Times. Některé rezervoáry zadržují méně než polovinu své kapacity. Místní úřady zavádějí dotace na úspornější myčky nádobí či sprchové hlavice.

Federální úřady poprvé v historii snížily množství vody, které letos z přehrad výše proti proudu přiteče do Lake Mead, největšího zdroje pitné vody v USA. To ještě více sníží hladinu vody v rezervoáru, na kterém závisí města jako Los Angeles či Las Vegas a miliony hektarů zemědělské půdy. Vodohospodáři připouštějí, že státy dále po proudu od Lake Mead by mohly přídělový systém částečně okusit už v roce 2015. Pravděpodobnost je 50 na 50.

„Pokud hladina Lake Mead klesne pod tisíc stop (305 metrů) nad mořem, nebudeme moci čerpat vodu pro sedm z deseti obyvatel Nevady,“ řekl listu John Entsminger, zástupce šéfa vodohospodářského úřadu Jižní Nevady. Dva tunely, kterými proudí voda z nádrže k obyvatelům, totiž leží tak vysoko, že by se během několika let mohly octnout na suchu. Nejvyšší možné hladiny nádrž nedosáhla od roku 1983.

Nevada proto nyní pracuje na tunelu pod Lake Mead, který by zaručil dodávky vody i při nízké hladině. Hladina přehrady nyní leží v nadmořské výšce 337 metrů a podle expertů letos klesne o sedm metrů. Když hladina klesne na 328 metrů, úřady zavedou přídělový systém, pokud klesne o dalších 7,5 metru, nejvýše položený tunel dodávající vodu do Las Vegas zcela vyschne. Na 305 metrech přestane proudit voda i druhým tunelem do pouštního města.

Nejen voda, ale i elektřina

Celkem na vodě z Lake Mead závisí 40 milionů lidí, více než desetina obyvatel USA, a také zemědělci od Kalifornie po Wyoming, kteří produkují 15 procent všech potravin ve Spojených státech. „Nemáme žádné plány pro případ pokračujícího sucha,“ uvedl nejmenovaný odborník.

Kromě vody působí sucho i potíže s elektřinou. Pokud v Lake Powell, asi 290 kilometrů proti proudu od Lake Mead, klesne hladina o více než 30 metrů, vyřadí to z provozu místní elektrárnu zásobující 350 tisíc domácností.

Lake PowellLake Powell | CC-BY-SA-3.0-PL: Adam Kliczek - Wikimedia CommonsLake Powell

Studie přitom ukazují, že 20. století bylo pro Colorado jedním z nejvlhčích za posledních 1300 let. Průměrný průtok Colorada za tuto dobu byl o 15 procent menší než v uplynulém století. Řada předpovědí předpokládá, že rostoucí teploty sníží průtok do rok u32050 o 35 procent, i kdyby nedošlo k poklesu srážek. Stejné předpovědi ale očekávají méně dešťů.

Sucho nejvíce ohrožuje státy jako Kalifornie, Arizona a Nevada, které zavádějí řadu novátorských opatření. Arizonští farmáři používají lasery, aby se ujistili, že jejich pole budou zcela rovná a voda z nich nebude stékat. Město San Diego buduje desalinizační stanici na pobřeží Tichého oceánu. Všechna voda z nevadských domácností míří do čističek a odtud zpět do Lake Mead.

Ačkoli federální úřady volají po ještě větším objemu recyklace, místní tvrdí, že moc možností už nevidí. „Budeme zkrátka muset používat méně vody,“ uzavřel Entsminger.

Odsolovaní zařízení v San DieguOdsolovaní zařízení v San Diegu | CC BY-SA 3.0: Bovlb - Wikimedia CommonsOdsolovaní zařízení v San Diegu