Nejvíce konkurenceschopnou zemí je Švýcarsko, Česko se drží ve čtvrté desítce

Švýcarsko

Švýcarsko Zdroj: profimedia.cz

Singapur
New York
V nizozemském Amsterdamu bouře zabokovala provoz na kanálech
"Turecký den" v Berlíně
5
Fotogalerie

Žebříček zemí, jež mají nejlepší postavení a potenciál na světových trzích, každoročně sestavuje Světové ekonomické fórum. Takzvaný Global Competitiveness Report (Zpráva o globální konkurenceschopnosti) podle vlastního indexu hodnotí země v několika různých kategoriích. Letos se na první místo znovu dostalo Švýcarsko, které vrcholnou příčku nepřetržitě okupuje od roku 2009. 

Světové ekonomické fórum 138 světových států hodnotilo podle dvanácti kritérií. Mezi ně patří například efektivita státní správy, stabilita národní ekonomiky, množství inovací a nových technologií, ale také kvalita zdravotnictví a vzdělávání. Tato kritéria jsou rovněž rozdělena do tří různých kategorií podle vyspělosti národních ekonomik tak, aby bylo možné porovnávat mezi sebou vyspělé západní státy a rozvojové země v Africe. Rovněž jsou jednotlivé body následně přepočítávány na množství obyvatel v dané zemi.

Státy v nejlepší desítce zůstávají stejné, jako v minulém roce, změnilo se pouze jejich pořadí. Na druhé pozici je letos Singapur, třetí místo zaujaly Spojené státy americké. Následuje Nizozemsko, Německo, Švédsko, Velká Británie, Japonsko, Hong Kong a Finsko.

Ze zemí bývalého sovětského bloku si nejlépe vede Estonsko, jež se nachází na stejné pozici jako loni, tedy třicátém místě. Hned za ním je Česká republika, která rovněž svou pozici z minulého roku obhájila. Za Českou republikou tak zůstaly třeba státy Jižní Evropy, například Španělsko, Itálie nebo Portugalsko. Sousední Polsko se nachází na 36. místě, Slovensko na pozici s číslem 65 mezi Botswanou a Ománem, Rakousko je si polepšilo o čtyři místa a je na v žebříčku devatenácté.

Největšími problémem, který podráží Českou ekonomiku, je podle reportu přebujelá a nefunkční státní správa, jejímž problémem je především neefektivní rozdělování veřejných zdrojů a velké množství zákonných regulací. Podle zprávy je problematický také český daňový systém, rozsáhlá korupce a nestabilní politický systém. Zároveň si ale Česká republika velmi dobře počíná co do kvality makroekonomického prostředí, vzdělání nebo zdravotnictví. Dokonce se Česko umístilo na první pozici jako země s nejmenším výskytem HIV. I přesto se ale lidem s tímto virovým onemocněním podle žebříčku nedostává dostatečným ekonomickým příležitostem.

Možná trochu překvapivých umístění dosáhly dvě země. Velká Británie se posunula z desáté na sedmou příčku i přesto, že podle mnohých britskou ekonomiky velmi ovlivní plánované vystoupení z Evropské unie. Podle odborníků může být důvodem i to, že bude mít království po vystoupení ze společenství možnost jednat více transparentně, nebude se totiž ohlížet na další státy sedmadvacítky. Je však také možné, že se v žebříčku takzvaný „brexit“ projeví až později. „Konkurenceschopnost se může zhoršit například v oblasti inovací, země totiž nebude tak přístupná pro zahraniční talenty,“ uvádí ve zprávě Světové ekonomické fórum.

Dalším státem, jehož umístění jistě překvapilo, je Indie. Ta je pro letošní rok největším skokanem, když se z loňské 55. příčky dostala na 39. pozici. Na tuto pozici se druhý nejlidnatější stát dostal především díky inovacím, velkému množství sofistikovaných firem, ale také nedávným změnám v legislativě. Problémem i nadále však zůstává korupce, špatné zdravotnictví a nekvalitní školství, které nedokáže dostatečně připravit obrovské množství mladistvých na vstup do pracovního trhu.