Němci středního věku mají větší strach z budoucnosti, i když jsou zajištění

Dům v Německu, ilustrační foto

Dům v Německu, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Střední generace Němců navzdory materiálnímu zajištění hledí do budoucnosti se stále většími obavami. Lidé od 30 do 59 let mají strach z kriminality, společenského rozkolu a chudoby ve stáří. Kritičtěji také vnímají přistěhovalectví. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který provedl respektovaný institut Allensbach a o kterém dnes informovala agentura DPA.

„Lidé ve věku 30 až 59 let hodnotí osobní kvalitu života a ekonomickou situaci nadále pozitivně, hledí ale se skepsí na situaci a vývoj v Německu. Navzdory nadále dobré osobní bilanci ve srovnání s loňskem zřetelně narostly obavy střední generace,“ uvádí průzkum. Už jen 43 procent dotázaných vidí příští rok nadějně. Ještě loni to bylo 57 procent.

Až 60 procent oslovených se přitom obává, že ve stáří se bude muset kvůli nedostatku peněz uskromnit. Už v příštích letech možná nevystačí s příjmem 44 procent z nich.

Zhruba 68 procent účastníků průzkumu se domnívá, že v Německu obecně narůstá kriminalita. Oproti loňsku má o osm procent více dotázaných strach, že se stanou obětí vloupání nebo krádeže. Více než dvojnásobný je počet těch, kteří se obávají, že budou terčem teroristického útoku nebo jiného násilného činu.

Průzkum také zjistil, že až 67 procent oslovených si myslí, že šance na integraci uprchlíků jsou nízké až minimální. Jako dobré je hodnotí 21 procent, jako velmi dobré jedno procento dotázaných. Průzkum se uskutečnil v letošním prvním pololetí na vzorku více než tisíc mužů a žen ve věku 30 až 59 let.