Německá ekonomika o něco zrychlila růst

Německo, průmysl - ilustrační

Německo, průmysl - ilustrační Zdroj: carat-deutschland.de

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila mezičtvrtletní tempo růstu na 0,5 procenta z úrovně 0,3 procenta ve druhém čtvrtletí. Podpořil ji zejména výrazný růst soukromé spotřeby a mírně také zrychlení investic. Dnešní revidovanou zprávou potvrdil spolkový statistický úřad předběžná čísla z poloviny měsíce. V meziročním srovnání se růst hrubého domácího produktu zpomalil na 2,5 procenta z předešlých tří procent.

V situaci ochabujícího globálního růstu pomohly největší evropské ekonomice hlavně domácí spotřební výdaje, které mezičtvrtletně vzrostly o 0,8 procenta po poklesu o 0,6 procenta ve druhém čtvrtletí. Byla to jejich nejrychlejší expanze za poslední rok.

Kapitálové investice zrychlily růst na 0,9 procenta z předešlého tempa 0,4 procenta. Export naopak zpomalil expanzi na 2,5 procenta z tempa 2,8 procenta v předešlých třech měsících. „Pozitivní impulzy přicházely především z domácí ekonomiky. Spotřebovalo a investovalo se více než v předešlém čtvrtletí,“ uvedl statistický úřad podle agentury Reuters.

„S nejnovějším poklesem indikátorů důvěry a s fiskálními problémy ve Francii a Itálii, dvou důležitých obchodních partnerů Německa, narůstají obavy o vývoj německé ekonomiky,“ konstatoval ekonom Carsten Brzeski z finanční skupiny ING. Ve středu Německo zažilo nejméně vydařenou aukci nových dluhopisů od zavedení eura, což zřejmě dál výrazně zhorší náladu investorů, protože to ukazuje, že Německo už přímo ohrožuje dluhová krize.

Nečekaně se však v listopadu přestala zhoršovat a mírně se zlepšila nálada německých podnikatelů. Index ústavu Ifo se po čtyřech měsících poklesu zvýšil na 106,6 bodu z říjnové úrovně 106,4 bodu, sdělil dnes ústav. Analytici dotázaní agenturou Reuters čekali další snížení indexu na 105,1 bodu. Dnešní údaje tak naznačují, že největší evropská ekonomika možná snáší eskalaci dluhové krize v eurozóně a otřesy na finančních trzích lépe, než se čekalo.