Německá rozvědka smí mezerou v zákoně sledovat vlastní občany

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: CTK

Německá rozvědka BND smí sledovat i občany Německa. Umožňuje jí to mezera v zákoně, na kterou přišli němečtí zákonodárci při prověřování špionážních aktivit amerických tajných služeb.

Úkolem Spolkové zpravodajské služby (BND) je především získávat politické, hospodářské, vojenské a jiné informace ze zahraničí. Provádět špionáž vlastních občanů nebo německých firem má ale normálně zakázáno. 

Bývalý právník BND však Spolkovému sněmu, německému parlamentu, tento týden řekl, že Němci, kteří pracují v zahraničí pro zahraniční společnosti, chráněni nejsou. Německá vláda sdělila, že telefonáty nebo e-maily, které souvisí s prací, jsou spojovány se zaměstnavatelem. A pokud jde o zahraničního zaměstnavatele, BND tuto komunikaci může zachytit.

Problematické téma

Činnost tajných služeb se stala v Německu i v jiných zemích jedním z ostře sledovaných témat poté, co loni vyšlo najevo, že americká tajná služba NSA monitorovala elektronickou komunikaci statisíců lidí po celém světě. 

Německý týdeník Der Spiegel loni v říjnu napsal, že americké tajné služby USA údajně sledovaly i mobil německé kancléřky Angely Merkelové a že se tak možná dělo několik let. Úřad německého generálního spolkového prokurátora v Karlsruhe poté zahájil vyšetřování NSA. To však ani po půl roce výsledky nepřineslo, informoval v aktuálním vydání německý zpravodajský magazín Focus.