Německá velká koalice našla první shodu. Zavede dálniční známky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: dome1990

Německá CDU/CSU se hned po zahájení povolebních jednání shodla s SPD na jednom tématu – za dálnice by měli platit i řidiči osobních automobilů. Pokud se strany dohodnou i na dalších programových bodech a Německu bude vládnout velká koalice, měly by dálniční známky podle CSU stát okolo 80 eur ročně, píše server Focus Online.

V praxi ale budou platit jen cizinci. Místní totiž dálniční známku dostanou automaticky po zaplacení daně z vozidla, která je povinná.

Mýtné pro cizince prosazuje především bavorská Křesťanskosociální unie (CSU), záměr má ale i podporu německé veřejnosti. Poplatky jen pro zahraniční řidiče by ale zřejmě odporovaly evropským pravidlům. Model s dálničními známkami, které by Němci dostali po zaplacení daně, by podle Focusu už mohl projít.

CDU/CSU a SPD si od zavedení dálničních známek slibují příliv sedmi miliard eur (180 miliard korun) ročně do státního rozpočtu. Peníze chtějí politici investovat do rozvoje dopravní infrastruktury. To se ovšem netýká jen silnic, ale i železnic a vodních cest. Strany plánují každoroční investice ve výši 11 miliard eur (283,5 miliardy korun), tedy přibližně o polovinu více než nyní.

Strany se shodly i na rozšíření platnosti mýtného pro nákladní automobily. To by se nově vztahovalo i na vozidla s celkovou hmotností od 7,5 tuny, v současnosti je hranice 12 tun. CDU/CSU a SPD uvažují i o tom, že zpoplatní více silnic. Nyní kamiony platí jen na dálnicích a některých silnicích první třídy. Státní rozpočet by díky rozšíření mýtného získal dalších 4,4 miliardy eur (113 miliard korun).

Vyjednávání o dalších bodech programu ale zřejmě už tak hladce nepoběží. Kancléřka Angela Merkelová a její strana totiž dosud odmítaly plošné zavedení minimální mzdy, zvýšení daňových odvodu pro občany s vysokými příjmy či opětovné zavedení některých příspěvků na péči o dítě. To vše jsou ovšem klíčové programové body sociálních demokratů. Názorové střety se dají očekávat i kolem povolení sňatků homosexuálů.

Zahájení koaličního vyjednávání se účastní 75 politiků – 30 sociálních demokratů a 45 zástupců CDU a CSU. Někteří z delegátů proto vtipkovali o „lidovém kongresu“. Pro srovnání – posledního jednání o velké koalici v roce 2005 se účastnilo dohromady 32 lidí. Politici od dnešního setkání žádné významné výsledky neočekávají, jde prý jen o formální schůzku, na které se dohodne podoba dalšího vyjednávání. To by mohlo trvat i několik týdnů.