Německé firmy dobývají akvizicemi USA

Merck KGaA, též nazývaný Německý Merck funguje v Darmstadtu od roku 1668, což z něj dělá nejdéle činnou farmaceutickou firmu světa. Letos vede tabulku německých nákupů v USA

Merck KGaA, též nazývaný Německý Merck funguje v Darmstadtu od roku 1668, což z něj dělá nejdéle činnou farmaceutickou firmu světa. Letos vede tabulku německých nákupů v USA Zdroj: ctk/ap

Šéfové německých firem vyrazili přes Atlantik na akviziční tažení. Cílem jsou zejména Spojené státy, kde Němci letos za nákupy podniků utratili bezmála sedmdesát miliard dolarů. Agresivnější nájezd byznysmenů od Berlína přitom americké firmy zažily naposledy začátkem devadesátých let minulého století. Hovoří o tom data výzkumné organizace Dealogic.

Kapitál se z Německa stěhuje za vyšším výdělkem. Manažeři sázejí na to, že recese v zámoří definitivně skončila. Za pravdu jim ostatně dala čerstvá data, podle nichž ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 2,5 procenta, přičemž eurozóna přidala 0,7 procenta.

„V Evropě očekává v příštích letech významnější růst a výnos z investovaných aktiv málokdo. Spojené státy naopak podle mnoha indikátorů krizi úspěšně překonaly. Německo má navíc obrovské množství volných prostředků, které se snaží alespoň trochu výnosně investovat,“ vysvětluje Petr Kříž z EY. Kdo nemá na akvizici vlastní peníze, může levně sáhnout po cizích. „Velké německé firmy nemají problém si půjčit za směšný úrok,“ uvádí Marco Gunther z Hamburger Sparkasse.

Němci cílí na perspektivní značky ze světa farmaceutického i těžkého průmyslu, přičemž čekají oproti domovině mimo jiné i nižší účty za energie. To je případ zářijového nákupu americké Dresser-Rand německým Siemensem za bezmála sedm miliard dolarů. Německá průmyslová ikona přiznala, že akvizice byla součástí plánu rozšíření výroby mimo Německo, a to především kvůli vysokým domácím cenám energií zatížených podporou obnovitelných zdrojů.

Nejdražším úlovkem se stala farmaceutická firma SigmaAldrich, za kterou německý Merck KGaA zaplatil 17 miliard dolarů. Farmaceutičtí šéfové si plácli pouhý den po Siemensu, a potvrdili tak akviziční boom sklonku léta. Jen během září totiž Němci podepsali v Americe obchody za téměř 50 miliard dolarů.

Zvýšený zájem o zámoří přichází poté, co se Němci otřepali z nepodařených investičních příběhů z minulosti. Příkladem je akvizice Chrysleru německým Daimlerem z roku 1998 za 36 miliard dolarů, která o devět let později skončila prakticky bezplatným převedením většiny tohoto podílu do rukou fondu privátního kapitálu Cerberus. „Němci byli v posledních letech vůči akvizicím v Americe opatrní, ale letos se karta obrací,“ uvádí Dirk Albersmeier z frankfurtské pobočky JP Morgan Chase.

Největší letošní německé akvizice amerických firem
KupecAkviziční cílHodnota (v miliardách dolarů)
Merck KGaA Sigma-Aldrich 17
Bayer Merck & Co.* 14,2
ZF Friedrichshafen TRW Automotive 12,4
SAP Concur Technologies 8,6
Siemens Dresser-Rand 6,5

*divize výroby volně prodejných léků