Německo by se prý mohlo stát terčem teroristického útoku

Islamisté ilustrační foto

Islamisté ilustrační foto Zdroj: ctk

Německo patří mezi země, které by se mohly stát terčem teroristického útoku ze strany islámských radikálů. Řekl to předseda Spolkového úřadu na ochranu ústavy Hans-Georg Maassen. Podle něj představují velké riziko němečtí občané, kteří se zapojili do občanské války v Sýrii, ale i lidé, kteří podlehli radikální propagandě.

„Nejsme od terorismu daleko,“ řekl Maassen. „Lidé, kteří odjeli bojovat do občanské války v Sýrii, se tam radikalizovali a jsou připraveni pokračovat v násilí, i když se vrátí zpátky do Německa,“ doplnil. Poukázal přitom na případ atentátníka, který v květnu zabil čtyři lidi v židovském muzeu v Bruselu.

Do Sýrie podle odhadů kontrarozvědky Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) odjelo bojovat proti režimu prezidenta Bašára Asada kolem 320 německých občanů. Zhruba stovka z nich se již vrátila do vlasti. Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére dnes na tiskové konferenci řekl, že neexistuje žádný právní základ, který by mohl jejich návratu do Německa bránit, přestože představuji bezpečnostní riziko.

Internetová propaganda

Občanská válka v Sýrii představuje nebezpečí i z hlediska propagandy. Na internetu se podle Maassena objevuje stále více oslavných a euforických výpovědí radikálů, kteří se zapojili do tamních bojů, často doprovázené snímky zachycujícími brutální násilí. „Na sociálních sítích vidíme, že mnoho lidí v Německu tyto obrázky a výpovědi rádo sleduje a sdílí. To ukazuje, jak velký potenciál k radikalizaci zde je,“ upozornil Maassen. BfV také zaznamenal v posledním roce značný nárůst počtu členů salafistických sdružení v Německu, která usilují o zavedení islámského pořádku v zemi. Podle úřadu se k této skupině loni hlásilo zhruba 5500 lidí, o tisíc víc než v roce 2012. Nejsilnější je tato skupina v oblasti Bonnu a Kolína nad Rýnem.

Násilných činů přibývá

Maassen upozornil také na to, že kromě islámských radikálů ohrožují německou společnost i pravicoví i levicoví extremisté. Podle údajů BfV sice v posledních letech slábnou tradiční krajně pravicová sdružení a potýkají se také s nedostatkem peněz, násilných činů páchaných jejich přívrženci ale neubývá. Loni jich stejně jako v předchozích letech bylo zhruba 800, z toho čtyři pokusy o vraždu. Terčem útoků extrémní pravice jsou především přistěhovalci a Židé.

Loni také německé úřady zaznamenaly velký nárůst násilných trestných činů ze strany levicových extremistů. Spáchali jich 1100, o 250 víc než v předchozím roce. De Maiziére dnes uvedl, že příznivci krajní levice napadají ve větší míře především policisty a snaží se je vyprovokovat k odvetnému použití síly. Podobné incidenty poté zneužívají k propagandě o násilnických státních orgánech.