Německo chystá databázi neonacistů, aby se neopakoval „hnědý teror“

Německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich (CSU) chce zavést centrální databázi neonacistů, která má pomoci zabránit opakování „hnědého teroru“. Je to první reálný důsledek série takzvaných „dönerových vražd“, ve kterých trojice neonacistů z Cvikova zavraždila devět přistěhovalců a jednoho policistu.

Na založení databáze se na krizovém zasedání svolaném pod tlakem událostí shodli ministři vnitra a spravedlnosti z jednotlivých zemí i ze spolkové vlády.

Kromě databáze má vzniknout i nová pracovní skupina, která prověří možnost zákazu ultrapravicové Národní strany Německa (NPD) a zjistí překážky, které tomu brání. „V žádném případě nesmí dojít k tomu, že se to znovu nepovede,“ upozornila ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusser-Schnarrenbergerová (FDP).

Spolková vláda založila v boji proti islámskému terorismu v roce 2004 v Berlíně speciální protiteroristické centrum. Policisté a členové tajných služeb si v něm vyměňují zkušenosti. Nyní má vzniknout podobné centrum proti pravicovému extremismu.

Trojice „hnědých teroristů“ z Cvikova vraždy, bombové výbuchy a bankovní loupeže plánovala celých deset let. Policie spojitost s vraždami objevila až poté, co se před měsícem jedna z členek gangu sama přihlásila na policii.

Vyšetřovatelé případu neonacistického gangu v pátek oznámili, že mají v hledáčku další podezřelé. „Jsou tam další viníci,“ řekl časopisu Spiegel hlavní státní zástupce Harald Range. Dva ze tří členů gangu byli nalezeni mrtví, poslední z trojice Beate Zschäpeová se přihlásila na policii. Kromě Zschäpeové policie zatkla nejméně další dva podezřelé, kteří trojici sháněli bydlení, průkazy, dopravní prostředky nebo peníze.

Podle německé kriminálky je ale pravděpodobné, že za trojicí neonacistů, kteří si říkali Národně sociálistické podsvětí (NSU) stojí celá síť pomocníků, kteří teroristům pomáhali. Prezident Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Jörg Ziercke odhadujem, že skupina NSU má asi 170 až 180 členů. „To nasvědčuje síti pomocníků,“ řekl deníku Financial Times Deutschland.