Německo nechce dohled na své spořitelny

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble Zdroj: ctk

K německé skepsi nad rychlým ustavením nového bankovního dohledu, který je jedním z pilířů připravované bankovní unie, přibyl ochranářský prvek. „Bude velmi obtížné získat souhlas německého parlamentu, pokud by se supervize měla týkat všech německých bank,“ nechal se slyšet ministr financí Wolfgang Schäuble na jednání ministrů financí a hospodářství v Bruselu zkraje týdne.

Citaci přinesl list Financial Times. „Nikdo přece nevěří, že by nějaká evropská instituce byla schopna dohlížet na šest tisíc evropských bank, natož ještě v této dekádě, mám-li být upřímný,“ dodal Schäuble.

Pozorovatelé připomínají, že vlivný německý politik neřekl v zásadě nic nového, pouze se vyjádřil tvrději než dříve. Odpor Spolkové republiky vychází ze snahy bránit nezávislost malých regionálních bank, mezi řádky se skrývá obava o osud polostátních zemských bank. „Chceme jasné oddělení měnové a dozorové politiky Evropské centrální banky,“ říká Berlín na adresu představy, že by dohled fungoval možná zpočátku a možná pořád pod střechou ECB.

Kontury dozoru mají po nezdaru říjnového summitu probrat političtí lídři unie na nadcházející vrcholné schůzce příští týden. Německo se na předešlé Evropské radě vzepřelo Francii a přibrzdilo zřízení dohledu v zájmu jeho kvality. Česká republika bankovní dohled a bankovní unii v předkládané podobě odmítá.

Schäubleho slova napovídají, že dohoda bude i za několik dní hodně obtížná. A nahrávají spekulacím, že se debata posune do roku 2013. Mnozí státníci to však považují za příliš velké riziko a připomínají, že finanční trhy mohou být znepokojeny jakýmkoli signálem, že EU z projektu couvá. Na posunu směrem k bankovní unii se dohodli premiéři a prezidenti v červnu.

Analytici navíc dodávají, že vystavění „čínské zdi“ v Evropské centrální bance, po níž Berlín volá, si vyžádá změnu Smluv o EU, což je v praxi další průtah. A to v řádu něČesko kolika let. Švédsko a Polsko se zase obávají, že utrpí současná pravidla ECB, respektující země bez eura, ovšem se stejnými hlasovacími právy.

Česko chce zvláštní deklaraci

Česká republika podmiňuje souhlas se vznikem jednotného bankovního dohledu v EU tím, že unie schválí specifickou deklaraci stanovující práva národního regulátora. „Chceme deklaraci v podobě politického závazku, že při nejbližší příležitosti bude zakotvena skutečnost, že národní autorita, v našem případě Česká národní banka, bude mít rozhodující slovo, pokud by některá z dceřiných společností měla být změněna na pobočku. Protože pobočky už nepodléhají regulaci domácího regulátora,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Brusel - od našich zpravodajů