Německo si nepřeje silnější euroval. Jako jediné

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Německá vláda je odhodlána zabránit nebo alespoň oddálit navýšení kapacity trvalého stabilizačního mechanismu eurozóny (ESM), na které tlačí Mezinárodní měnový fond a americká vláda. Informaci přinesl deník Financial Times.

List se odvolal na vyjádření Steffena Seiberta, mluvčího kancléřky Angely Merkelové, který uvedl, že Berlín nevidí žádnou potřebu zvyšovat původní objem prostředků. Pro ESM, který měl začít fungovat od léta příštího roku, ale zahájí činnost o rok dříve paralelně vedle už účinného fondu finanční stability EFSF, se počítá se zápůjčním výkonem až 500 miliard eur. „Pozice německé vlády se nezměnila, dále říkáme ‚ne‘, protože to není nutné,“ řekl Siebert.

Vývoj v Řecku sledujte zde:

Dolití peněz do ESM je přitom bodem, jenž může ohrozit poskytnutí druhé pomoci předluženému Řecku. MMF si ho vymínil na vyjednávacím maratonu ministrů financí eurozóny v Bruselu v noci na úterý, nesouhlas dala Merkelová najevo už na místě. Po jejím boku stáli Dánové, kteří mají s dalšími půjčkami pro Řeky rovněž problém. Kodaň však posléze názor změnila: ministr financí Jan Kees De Jager se nechal slyšet, že je pro posílení eurovalu a pro kombinaci příštích zdrojů a zůstatku z EFSF.

Pozice Německa, které je největší ekonomikou EU a největším plátcem jak do společné, tak jakékoli sanační pokladny, je tudíž izolovaná – požadavek MMF podporuje v tuto chvíli všech zbylých 16 zemí euroklubu. Další nátlak v tomto směru očekávají pozorovatelé na nadcházející schůzce skupiny nejvyspělejších zemí světa G20 v Mexico City.
Vysvětlení pro německý odpor je třeba hledat ve vnitropolitických poměrech Spolkové republiky. Středopravou koalici CDU/CSU a FDP, čerstvě rozštěpenou kvůli nominaci Joachima Gaucka na post hlavy státu, čeká už tak obtížné schvalování řeckého balíku ve Spolkovém sněmu. Pokud by se mělo přihazovat do ESM, musel by opět hlasovat parlament.

Účast Němců v ESM představuje 168,3 miliardy eur. V EFSF, v němž zbývá 250 miliard ze 750, činí zapojení Berlína 211 miliard.

Poradí se před summitem

Dvoudennímu summitu Evropské unie, který začne v Bruselu 1. března, bude předcházet mimořádná schůzka ministrů financí zemí eurozóny. Sejde se tamtéž v tentýž den. S odvoláním na diplomatický zdroj to napsala agentura AFP. Na ministeriádě by se mělo řešit, zda krizí stíhané Řecko plní podmínky pro poskytnutí záchrany, stejně jako otázka navýšení stabilizačního mechanismu ESM.