Německo sniží emise. Podkope poptávku po povolenkách, stěžuje si Brusel

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Alt-n-Anela, Flickr.com (CC BY 2.0)

Nový plán německé vlády na snižování emisí oxidu uhličitého ještě více omezí poptávku po emisních povolenkách a podkope již tak nefunkční systém obchodování s těmito povolenkami v Evropě, řekl nový eurokomisař pro ochranu klimatu a energetiku Miguel Arias Caňete. 

„Dohodnuté dodatečné redukce emisí v elektrárenském sektoru způsobí mimo jiné další pokles poptávky po povolenkách,“ uvedl Caňete. „To bude mít dopady na systém obchodování s povolenkami (ETS), což v rámci revize ETS důkladně prozkoumáme,“ dodal pro německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Německý kabinet schválil plán, který má do roku 2020 snížit emise oxidu uhličitého až o 78 milionů tun. Jde přitom o klíčový plán ve snaze dosáhnout slíbeného poklesu emisí o 40 procent ve srovnání s úrovní v 90. letech. 

Cena povolenek výrazně spadla

Systém obchodu s povolenkami ETS zavedla Evropská unie v roce 2005. Tehdy se mezi členské země rozdělily emisní kvóty na vypouštění emisí, po jejichž překročení se musejí kupovat povolenky. Ekonomická krize však snížila produkci a tím i emise, takže povolenek je na trhu nadbytek. Cena jedné povolenky kvůli tomu spadla pod sedm eur z více než 30 eur v roce 2008, což snižuje motivací firem k investicím do úspor energie. 

Evropská komise již připravila plán, jehož cílem je podpořit cenu postupným stahováním části povolenek z trhu. Členské státy Evropské unie se ale ještě nedohodly na tom, jak rychle by se měl tento plán realizovat.