Německo testuje minimální mzdu. Na kadeřnících

Německé kadeřnictví

Německé kadeřnictví Zdroj: Wikimedia Commons

Už léta požadují němečtí odboráři a levicoví politici zavedení plošné minimální hodinové mzdy napříč sektory. Za hodinu práce by měl každý pracovník v Německu dostávat nejméně 8,50 euro, požaduje levice. Kontroverzní opatření se již brzy Němci chystají otestovat – na kadeřnících.

Od srpna mají holiči a kadeřníci na západě Německa dostávat 7,50 eura na hodinu, na východě Německa pak 6,50 eura na hodinu. O dva roky později to bude 8,50 euro v celém Německu. Shodly se na tom odbory s kadeřníky.

Některé salony nepřežijí

Mnohé kadeřnické salony zejména na východě země mají ale už nyní problém zaplatit svým zaměstnancům i mnohem menší mzdy. Mnoho kadeřnických salonů tedy zavedení minimální mzdy zřejmě nepřežije.

Opatření má vstoupit v platnost až v létě, pilotní projekt ale běží už nyní od března v kadeřnickém řetězci Klier. Řetězec minimální mzdu testuje na malém vzorku dvanácti kadeřnictví ve východním Německu, jež provozuje Dana Konradtová. Před začátkem experimentu vydělávali zdejší kadeřníci 4,50 až 5 euro za hodinu, nyní dostávají 6,50 euro.

Zaměstnancům salonu paní Kondratové opatření vyhovuje – nemusí už žádat na sociálním úřadu o podporu pro lidi s nízkými příjmy, kterou dosud pobírali. Horší to mají zákazníci. „Náklady na personál výrazně stouply. Normální ostříhání tedy nyní stojí v průměru o 2 až 2,50 euro víc,“ říká provozní. Šéf řetězce Michael Klier odhaduje, že kvůli opatření bude muset zdražit ceny v průměru o 30 procent.

Hlavní otázka, která všechny zúčastněné zajímá, nyní zní: zaplatí to zákazníci? Anebo se budou nechat stříhat načerno? Budou chodit méně často? Nebo pojedou přes hranice do Polska či Česka? Kadeřníky zase zajímá, jestli se jim sníží spropitné. Zatím se zdá, že zákazníkům zdražení nevadí. „Lidé reagují pozitivně, když slyší, že zdražení pomůže zaměstancům,“ říká Klier pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Evropský komisař: Zaveďte plošnou minimální mzdu!

Podle ekonomů je ale hranice minimální mzdy pro kadeřníky příliš vysoká. „Minimální mzda povede k vyšší nezaměstnanosti práci načerno,“ soudí ekonom Lars Feld. Ve vysoké konkurenci nepřežijí hlavně levná kadeřnictví.
V Německu – na rozdíl od například Velké Británie – neexistuje jednotná minimální mzda napříč sektory. Jen v některých oborech jsou sjednocené sazby vzešlé z tarifních vyjednávání. Za menší mzdu než je 8,50 euro za hodinu v Německu pracuje asi 5 milionů lidí, tedy zhruba 16 procent všech zaměstnaných.

Zavést plošnou minimální hodinovou mzdu po Německu žádá i evropský komisař pro sociální věci Lászlo Andor. Německé mzdy jsou podle něho vzhledem k obrovským německým exportům nespravedlivě nízké. „Belgie a Nizozemí si stěžují na německý mzdový dumping,“ řekl Andor v rozhovoru pro německý tisk. Nízké mzdové náklady v Německu podle Andora dál rozkližují už tak narušenou kohezi v Evropě.