Německo varuje před předčasnou oslavou konce krize

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble Zdroj: ctk

Vrcholní představitelé Německa na zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) tento víkend ve Washingtonu varovali před předčasnými oslavami konce evropské recese. „Je dobře, že finanční trhy jsou opět sebejisté,“ řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. „Ale myslím, že už to s tou sebejistotou trochu přehánějí.“

Prezident Bundesbanky, německé centrální banky, Jens Weidmann na stejné akci MMF uvedl, že probíhá diskuze o rizicích pro stabilitu. Tato rizika mají vytvářet finanční trhy, které jsou prý příliš vpředu před probíhajícími procesy přizpůsobení se nové ekonomické realitě.

„Nesmíme dopustit, aby nás dosavadní úspěchy svedly z cesty,“ řekl Schäuble. „Jsme na správné cestě, ale musíme na ní setrvat. V každé lidské společnosti je samolibost největší hrozbou.“

Ještě není vyhráno

Němečtí představitelé naráželi na euforii, kterou minulý týden přineslo vydání prvních pětiletých řeckých dluhopisů od roku 2010. Investoři poptávali téměř sedmkrát více než Řeckem požadované tři miliardy eur. Weidmann je však skeptický: „Obavy z neuskutečnění slíbených reforem povedou k růstu rizikové přirážky.“ Francouzský ministr financí Michel Sapin v rozhovoru pro Bloomberg přímo z Washingtonu prohlásil, že trhy by se měly snažit najít správnou rovnováhu mezi nadšením a opatrností. „Trhy usuzují, že věci jsou lepší a že se budou zlepšovat i nadále,“ uvedl Sapin.

Řecko zvedlo poptávku v periferii
Zájem o bondy periferních zemí eurozóny vzedmutý řeckou emisí poslal výnosy dolů. Cena, za kterou si vlády půjčují, klesla pro Portugalsko, Itálii i Španělsko. Výnosy desetiletých irských dluhopisů se dokonce dostaly na nové minimum 2,9 procenta. Analytici soudí, že se krizí postižené periferní státy rozhodly pro návrat na trh ve správný čas. Využily obecně nižších úrokových sazeb na trhu. Atmosféru nízkých úroků udržují také vyjádření ECB, že zvažuje vlastní kvantitativní uvolňování. Podle mnohých právě to láká investory do Evropy.

Politici varují před přílišným optimismem investorů okolo předlužených zemí. Cena řeckých dluhopisů, která se pohybuje opačně než jejich výnos, letos podle dat agentury Bloomberg vzrostla o 28 procent. Výnos desetiletých řeckých obligací spadl na 5,8 procenta. Italské obligace od začátku ledna vydělaly téměř šest procent a výnos desetiletých dluhopisů klesl na 3,1 procenta. Ještě přede dvěma lety přitom atakoval sedm procent.

Analytici soudí, že investoři se spíše stahují do Evropy a investují do evropské měny, než že by věřili Řecku. Spíše si myslí, že ho Evropa nenechá padnout. „Investoři kupující nové řecké dluhopisy investují do eura, ne do Řecka,“ uvedl Don Smith, ekonom společnosti ICAP.