Německo vyvezlo tolik malých zbraní, jako nikdy dříve

Čilští vojáci se samopaly Heckler & Koch

Čilští vojáci se samopaly Heckler & Koch Zdroj: Rick Sforza, U.S. Air Force

Německé zbrojovky loni zdvojnásobily vývoz pušek a samopalů. Úřady posvětily rekordní vývozy navzdory tomu, že malé zbraně jsou těžko kontrolovatelné a na celém světě mají na svědomí nejvíce lidských životů.

Berlín udělil zbrojovkám povolení na vývoz malých zbraní v hodnotě 76,15 milionu eur. To je nejvíce od konce 90. let, když začala vláda tuto statistiku vytvářet, píše deník Süddeutsche Zeitung. Vývoz malých zbraní je přitom značně kontroverzní, protože oproti těžkým zbraním si každoročně vyžádají nesrovnatelně více obětí, v rozvojových zemích je lze snadno získat na černém trhu a díky pašování se často dostávají do konfliktních oblastí.

Německá vláda se hájí, že v případě vývozu do třetích zemí, obzvláště těch rozvojových, žádosti o povolení velmi přísně posuzuje. Jako třetí země se označují ty státy, které nejsou ani členy Evropské unie ani Nato.

Současnému rekordu se zatím nejvíce přiblížily vývozy malých zbraní v letech 2008 a 2009, kdy dosáhly hodnoty 68,9, respektive 70,4 milionu eur. V roce 2011 se popadly až na 37,9 milionu eur.

„Malé zbraně jsou zbraněmi hromadného ničení pro 21. století,“ prohlásil poslanec Jan van Aken z postkomunistické strany Die Linke, která si data od vlády vyžádala. „Jakmile se vyvezou, vymknou se kontrole a putují z války do války.“ Vláda by podle něj neměla objem povolenek navyšovat, ale vývoz malých zbraní úplně zakázat.

Podle van Akena se německé zbraně objevují v každém konfliktu, který nyní na světě probíhá. „V Afghánistánu dokonce střílí Taliban německými zbraněmi na německé vojáky,“ řekl.

Největším zahraničním zákazníkem německých zbrojovek ze třetích zemí se loni stala Saúdská Arábie, která nakoupila malé zbraně za 6,5 milionu eur. Klesl naopak zájem o munici do malých zbraní. Vláda rozdala povolenky za 18 milionů eur, předloni to bylo 34,6 milionu eur.