Německu chybí doktoři „nastálo“, najímá externisty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Josef Vostarek, Sedmicka

David Kreber o víkendu nepracuje. Nemá ani problémy s nočními směnami, protože na ně nechodí. A v zásadě je mu jedno, zda bude operovat v Hamburku či Hoyerswerdě. Jeden týden tráví na první adrese, další na druhé.

Vysvětlení je následující: Kreber, jehož příběh pod změněným jménem popsala redakce deníku Financial Times Deutschland, je neurochirurg na volné noze, takzvaný honorární lékař. Tento status vyměnil za pevné místo asistujícího doktora. Říká, že neprohloupil. Přesčasy a stres vyměnil za svobodu a dobrý plat.

David Kreber je jedním z „látačů děr“, kterých je v německém zdravotnictví poměrně dost. Na trhu nastálo chybí 5500 lékařů. K tomuto číslu dospěla Nemocniční společnost, odborový svaz v Magdeburku mluví dokonce o dvanácti tisících nepokrytých místech. „Nedostatkem doktorů netrpí jen východ, ale také západ,“ upozorňují odborníci. Honorární lékaři jsou už nějaký čas u sousedů běžnou praxí. „Bez nich by se mnohé nemocnice musely zavřít,“ předpověděl Jörg-Dietrich Hoppe, exprezident Spolkové lékařské komory, v roce 2009.

Čísla, která komora publikovala, jsou výmluvná. Na německém území působily v prvním čtvrtletí letošního roku čtyři tisíce až pět tisíc honorárních doktorů různých specializací. A to v nemocnicích, na obvodech nebo v záchranné službě. Sahá po nich šedesát procent zdravotnických zařízení, třebaže si vyvolení diktují tvrdé podmínky.

Hodinová mzda se pohybuje mezi 25 a 120 eury, což je dvojnásobek stálého pracovního poměru. Minusem je, že se posily musí samy pojistit, nemají nárok na placenou dovolenou a nemocenskou. „Jsem více v pohodě,“ prozrazuje Kreber. Nadlouho to však nevidí. „Jako nezadaný a bezdětný jsem pro tuto práci ideální, ale soukromý život je v tomto kolotoči prakticky nemožný,“ uznává.

Česká lavina se nekoná

Lékaři z České republiky, kteří se pustili do protestní akce Děkujeme, odcházíme, se do Německa nehrnou. O práci se v posledních měsících ucházeli pouze jedinci. Podle ČTK působí nejvíce českých doktorů v Sasku, kde jich bylo na konci loňského roku 146. Podobná situace je v Bavorsku. Žádný nápor nepocítilo ani Bádensko-Württembersko a Durynsko, kde působí řada mediků z Česka.