Německý i rakouský parlament daly zelenou další pomoci Řecku

Německá kancléřka Angela Merkelová v německém parlamentu

Německá kancléřka Angela Merkelová v německém parlamentu Zdroj: ctk/AP

Poslanci v Rakousku a v Německu dnes dali zelenou svým vládám, aby dál jednaly o podrobnostech nového tříletého záchranného programu pro zadlužené Řecko. Na finanční pomoci se Atény s eurozónou předběžně dohodly v pondělí. Souhlas parlamentu potřebují vlády v Berlíně a Vídni k tomu, aby mohly začít řešit detaily týkající se poskytnutí až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun) z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), které Řecko nutně potřebuje, má-li se vyhnout bankrotu.

V dolní komoře německého parlamentu kancléřka Angela Merkelová v rozpravě varovala, že v případě odmítnutí dojednaného programu by hrozil chaos. „Převládají v pondělní dohodě výhody nad nevýhodami? Jsem naprosto přesvědčená, že odpověď zní ano,“ řekla kancléřka. „Alternativou této dohody by nebyl dočasný odchod z eura… ale spíš očekávatelný chaos,“ dodala a připustila, že dohoda je pro Řecko i věřitele „tvrdá“.

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel upozornil, že během komplikovaných jednání v Bruselu nešlo jen o Řecko, ale i o možné rozštěpení eurozóny. „Tento rozkol by Evropu zavedl ještě do mnohem hlubší krize, nejen té finanční,“ prohlásil. „Jsem přesvědčen, že toto řešení může fungovat,“ ujišťoval poslance i ministr financí Wolfgang Schäuble.

Pro návrh hlasovala jasná většina Bundestagu

Pro návrh nakonec zvedlo ruku 439 německých poslanců, proti jich bylo 119 a 40 se hlasování zdrželo. Spolkový sněm má celkem 631 křesel, hlasů bylo odevzdáno 598. Reuters připomněl, že nesouhlas s pomocí byl nyní větší než v případě únorového hlasování o prodloužení druhého záchranného balíku, kdy proti hlasovalo 32 zákonodárců.

V Rakousku byl podle předpokladů mandát pro vládu hladce schválen. „Je to jen příležitost, nic víc… Dejme jim (Řekům) tuhle šanci,“ řekl o třetím záchranném programu kancléř Werner Faymann. „Patříme k jednotné Evropě, profitujeme z toho, a proto máme za sjednocenou Evropu i odpovědnost,“ dodal.

Žádné vyhazování peněz, nabádal euroskeptik Strache

Šéf protiimigrantské a euroskeptické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache ale své kolegy nabádal, aby nedávali souhlas s „vyhazováním peněz“ na záchranný program Aténám. „Nejde o žádný záchranný program pro Řecko, ale o program určený bankám a spekulantům“, řekl.

Hlasovat musí všechny země

Eurozóna v pondělí předběžně souhlasila s dalším záchranným programem pro předlužené Řecko, nyní ale musí projít schvalovacími procedurami ve všech zemích platících jednotnou měnou.

V některých z nich je pro další jednání potřeba souhlas parlamentu - zelenou takto dali své vládě už ve středu například francouzští poslanci. V jiných stačí souhlasné stanovisko příslušných parlamentních výborů: to dnes získal například estonský kabinet. V Lotyšsku udělila ministru financí mandát pro další vyjednávání s Řeckem vláda.

Potíže se v Bundestagu nečekají

Nečeká se, že by v Německu schvalování záchranného programu provázely větší potíže. Konzervativní blok německé kancléřky Angely Merkelové už ve čtvrtečním zkušebním hlasování začátek vyjednávání eurozóny o financích pro Řecko podpořil, proti se ale podle agentury AP vyslovilo 48 z 311 poslanců.

Německá vládní koalice konzervativců a sociální demokracie kontroluje 504 ze 631 křesel ve Spolkovém sněmu. K záchrannému programu se přitom vyjadřují vstřícně nejen sociální demokraté (SPD), ale i některé opoziční strany.