Německý pohled na EU? Záchranná rutina

Kancléřka Angela Merkelová

Kancléřka Angela Merkelová Zdroj: reuters

Tři roky hledání východisek z dluhové a hospodářské krize, sled řádných a mimořádných summitů, stejně jako nejistota z dalšího vývoje se promítly do evropského myšlení. Příkladem může být Německo, hlavní záchranář měnové unie. Zatímco v roce 2010 se tamním slovem roku, jež vyhlašuje Společnost německého jazyka, stal výraz Wutbürger‚ v překladu rozhněvaný občan, předloni už kraloval Stresstest (zátěžový test). Letos vybrala interní porota slovní obrat Rettungsroutine, čili záchranná rutina.

Výsledek, který považují odborníci za překvapivý, protože dané slovní spojení použili politici nebo média pouze párkrát, byl zveřejněn pár hodin poté, co se v Bruselu šéfové členských států a vlád dohodli, že kromě bankovního dohledu budou pokračovat v dalším prohlubování hospodářské integrace EU v první půli nového roku.

V Česku není letošní favorit známý. Předloňským vítězem byla podle ankety Lidových novin fotovoltaika, loni zabodoval exministr průmyslu Martin Kocourek se slovesem odklonit.

„Každých pár týdnů se přijímají nové (záchranné) balíčky,“ uvedl k letošnímu verdiktu předseda společnosti Armin Burkhardt. V „záchranné rutině“ se podle něj prolíná jak nestabilita evropské ekonomiky, tak opakující se opatření na záchranu eura. „Politici se snaží ze všech sil, aby dostali finanční krizi pod kontrolu,“ dodal. Zároveň připomněl, že praxe posledních let vedla k jistému otupění. „Nikdo už netají dech nad tím, že má Řecko zase dostat další miliardovou injekci. Rutina, s jakou se mluví a rozhoduje o tak obrovských částkách, všechny vyčerpala.“

Model je stále tentýž. „Záchranná akce se zpravidla oznámí na summitu, většinou pozdě v noci či nad ránem – po vyjednávacím maratonu,“ upozornil Burkhardt.

Právě skončená Evropská rada zapadla do toho vzorce beze zbytku. Po devítihodinovém rokování přijali přítomní pětistránkový jízdní řád. Obsahuje vágní úkoly pro nadcházející půlrok. Předseda Rady EU Herman Van Rompuy má do června předložit scénář, jak má záchrana pokračovat. Evropská komise zase navrhne sanační mechanismus pro marodné banky, který je vedle bankovního dohledu druhým pilířem bankovní unie.

Druhé místo obsadil v pořadí německých slov roku novotvar Kanzlerpräsidentin (kancléř–prezidentka), v kontextu způsobu vládnutí Angely Merkelové. Bronz získala složenina „Bildungsabwendungsprämie“ (od vzdělání odrazující prémie), jež pochází ze slovníku odpůrců sociální dávky pro matky a otce, kteří se chtějí naplno věnovat výchově potomka.