Německý prezident nebude znovu kandidovat. Nahradí ho Schäuble?

Joachim Gauck

Joachim Gauck Zdroj: ctk

Německý prezident Joachim Gauck se nebude příští rok ucházet o druhé funkční období. Za důvod svého rozhodnutí šestasedmdesátiletý Gauck označil svůj vysoký věk. Nemohl by prý garantovat, že by se úřadu dokázal věnovat se stejnou energií jako doposud. Nový prezident se bude v Německu volit v únoru 2017.

Kancléřka Angela Merkelová podobně jako vicekancléř Sigmar Gabriel Gauckova rozhodnutí lituje, o jeho případném nástupci chce podle webu listu Der Spiegel veřejně hovořit nejdříve na podzim. Vládní politici dlouho usilovali o to, aby Gauck coby někdejší luteránský pastor a bývalý šéf úřadu zkoumajícího činnost východoněmecké tajné policie Stasi znovu kandidoval. Chtěli tím zabránit mimo jiné rozepřím uvnitř koalice křesťanských a sociálních demokratů před parlamentními volbami, které se budou konat na podzim příštího roku.

Přála jsem si druhé funkční období,“ řekla Merkelová v komentáři k dnešnímu Gauckovu oznámení. „Sdělení spolkového prezidenta samozřejmě respektuji a ráda bych mu za dosavadní práci poděkovala,“ dodala. O případném nástupci hovořit nechtěla s tím, že Německo nejdříve v září čekají zemské volby v Berlíně a Meklenbursku-Předním Pomořansku.

Gauckova rozhodnutí lituje také Gabriel, jehož sociální demokracie SPD tvoří s kancléřčinou konzervativní unií CDU/CSU vládní koalici. „Byl to skvělý prezident a stále ještě je,“ řekl vicekancléř, který zdůraznil především Gauckovu osobní bezúhonnost a také to, že stále vystupuje jako prezident celého národa. „Převedl v činy vše, co před nástupem do funkce slíbil,“ uvedl. Podle Gabriela by nyní bylo neupřímné začít hlasitě spekulovat o nástupci.

Zelení navrhují ženu nebo potomka přistěhovalců

Spolupředsedkyně strany Zelených Simone Peterová sdělila, že by si jako prezidentského kandidáta dokázala představit ženu či člověka s přistěhovaleckými kořeny. V každém případě je podle ní jasné, že Německo potřebuje ve svém čele skutečnou a nadstranickou osobnost.

Gauck nahradil v březnu 2012 v úřadu prezidenta Christiana Wulffa, který odstoupil po sérii afér. Pokud by se rozhodl zastávat nejvyšší ústavní funkci i ve druhém volebním období, bylo by mu na konci mandátu 82 let.

Oznámení rozvířilo spekulace

Německá média už začala spekulovat o Gauckových možných nástupcích. Mezi favority jsou za Křesťanskodemokratickou unii (CDU) a bavorskou Křesťanskosociální unii (CSU) dlouholetý předseda Spolkového sněmu Norbert Lammert, ministr financí Wolfgang Schäuble, ministryně obrany Ursula von der Leyenová a poslankyně Gerda Hasselfeldtová. U socialistů nejčastěji zaznívá jméno ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera.

Na rozdíl od Česka nebo Rakouska prezidenta v Německu nevolí občané přímo, ale prostřednictvím takzvaného Spolkového shromáždění. To je sbor volitelů složený z poslanců Spolkového sněmu a stejného počtu zástupců spolkových zemí.