Nemocnici v Sýrii jsme nebombardovali, odmítlo Rusko obvinění

Ruské bombardování Sýrie

Ruské bombardování Sýrie Zdroj: ctk/ap

Ruské ministerstvo zahraničí odmítlo informaci, podle které byla při ruském náletu v Sýrii zasažena polní nemocnice. Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) ve středu oznámila, že při úterním náletu ruská letadla zasáhla nemocnici a že při útoku zahynulo 13 lidí. Ruský prezident Vladimir Putin znovu obhajoval ruské akce v Sýrii a řekl, že si Rusko začne brzy se západními partnery vyměňovat informace o pozicích radikálů v Sýrii.

Ruský prezident odmítá dělení „teroristů“ na umírněné a na ty ostatní. Jediným cílem ruských vojenských operací je podle něj obnova míru v Sýrii. Vojenské akce prý pomohou vytvořit podmínky, za nichž bude možné konflikt začít řešit politickou cestou.

Šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová prohlásila, že jestliže se Rusku podaří zapojit syrský režim do dohody o přechodném období, bude to dobré. „Myslím, že jsme se z vývoje v Iráku poučili, že je třeba zajistit, aby politický proces a přechodné období přinesly nejenom bezpečnost, ale také zapojení všech částí společnosti,“ řekla Mogheriniová.

Moskva kritizuje Syřany v exilu

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová dementovala informaci SOHR o zásahu polní nemocnice. Podle středeční zprávy SOHR byla klinika těžce poškozena a mezi mrtvými byli dva zaměstnanci. SOHR informuje o dění v Sýrii z Británie na základě zpráv, které dostává od svých informátorů ze Sýrie.

„Často jsou zveřejňovány mylné informace, které se připisují SOHR. Je velmi pohodlné informovat o dění v Sýrii z Londýna a nemuset nikam vyjíždět,“ řekla Zacharovová. Kritizovala přitom sdělovací prostředky, které v mnoha případech informace SOHR citují a považují za věrohodné, i když pak byly tyto zprávy dementovány.

Červený kříž si stěžuje na nálety

Ruská letadla se od 30. září zaměřují na západní a severní části Sýrie a již vytvořila podmínky pro pozemní ofenzivy, které syrská armáda a její spojenci zahájili na několika místech. Z mnoha provincií, zejména z Aleppa (Halabu), se daly na útěk desítky tisíc lidí.

Podle Roberta Mardiniho, který vede aktivity Červeného kříže na Blízkém východě a v severní Africe, nálety ztěžují humanitárním pracovníkům přístup k civilistům, kteří potřebují pomoc.

Mardini neobvinil nikoho jmenovitě. Řekl ale, že Červený kříž v minulých dnech mohl díky lokálnímu příměří vyjednanému na čtyřech místech v západní Sýrii dopravit k tamním civilistům jídlo a léky a že dohodnuta byla také evakuace zraněných. Z té ale kvůli náletům a bojům nyní sešlo. Jde o lokality v provincii Idlib, kde operují Rusové, a také o vesnice u libanonské hranice.