Nepál odsunul ekonomiku na druhou kolej

Nepál

Nepál Zdroj: profimedia.cz

Častá přerušení výroby, stávky a výpadky elektřiny vedou k tomu, že stále více firem působících v Nepálu zavírá výrobu. Úspěšné mezinárodní firmy, které v republice pod Himálajem investovaly do výroby, prodávají své závody a místo toho přesouvají své peníze jinam. Ekonomika je přitom nastartovaná dobře, silně ji však brzdí podivná (ne)činnost politiků.

Poslední epizodou je zpackaný pokus konečně schválit ústavu, který také investory dvakrát nepovzbudí. Momento Apparel je jedním z hlavních nepálských výrobců oděvů. Kdysi úspěšná firma je nyní na pokraji zavření. Své problémy svádí na špatné prostředí pro byznys. Firma dříve vyvážela do USA i Evropy, nyní ale kvůli rostoucím nákladům v mezinárodní konkurenci prohrává.

Továrny Memento jen za poslední půlrok nejméně desetkrát přerušily výrobu, hlavně kvůli nepokojům mezi pracovníky. Počet zaměstnanců klesl ze tří tisíc na 250 lidí. Podobná situace vládne i v dalších továrnách, většina z nich jede na plný výkon jen pár měsíců v roce. Nejčastější příčinou jsou výpadky elektřiny. Za ten mohou chybějící investice vlády do energetiky.

Rok 2012 přitom prohlásil Nepál rokem investic a energetika byla jednou z priorit. Jenže o tom, jak by se měla ekonomická témata řešit, nepanuje v parlamentu v Káthmándú politická shoda. Nepál zatím nemá ani ústavu. V roce 2008 nahradila království republika a bylo ustaveno Ústavodárné shromáždění. To se od svého vzniku snaží schválit ústavu – marně. Poslední pokus selhal letos 27. května. Hlavní jablko sváru mezi politickými stranami představuje rozdělení země do správních celků. A bez ústavy chybí příznivé prostředí pro byznys.

Nepálská vláda tento měsíc také málem zbankrotovala, protože se nemohla dohodnout na tom, zda může jakožto přechodná vláda schvalovat rozpočet. Nakonec schválila rozpočet, který byl proti původnímu plánu třetinový a nepokrýval žádné nové projekty. Za posledních šest let se zemi ani jednou nepodařilo schválit rozpočet včas.

Svět objevuje novou Barmu. Ona musí najít samu sebe

Zaujalo nás: Čínská ekonomika zpomaluje, ale určitě se nehroutí

Veřejné výdaje jsou přitom důležitým zdrojem financování nepálské ekonomiky. Země, které Nepálu poskytují finanční pomoc, jej dlouhodobě varují před následky politické paralýzy. Upozorňují, že firmy z jejich zemí, které se v Nepálu rozhodly investovat do vodních elektráren, turismu a infrastruktury, jsou z politického bezvětří už unavené.

Od našeho zpravodaje