Nepál po dvojím zemětřesení vyhlásil zákaz nové výstavby

Zničené Káthmándú

Zničené Káthmándú Zdroj: ctk/ap

Nepál tento týden vyhlásil dvouměsíční moratorium na nové stavební projekty a omezil už probíhající výstavbu objetků na dvě podlaží. Vláda tímto rozhodnutím reagovala na dvě silná zemětřesení, která si vyžádala více než 8500 obětí a zničila téměř půl milionu domů.

Tento krok dá úřadům čas prověřit požadavky na kvalitu staveb poté, co zemětřesení 25. dubna a minulý týden změnily větší část hlavního města Káthmándú na změť trosek a suti, stejně jako řadu venkovských oblastí.

Zemětřesení, která Nepál zasáhla, byla nejhorší katastrofou v moderní historii této himálajské země. Bilance se může ještě zhoršit - záchranáři v odlehlých oblastech dál pátrají po desítkách pohřešovaných lidí. Za dosud nejhorší byly považovány otřesy z roku 1934, kdy v Nepálu zahynulo nejméně 8519 osob.

Nepálský premiér Sušil Koirála o víkendu uvedl, že při obou zemětřeseních zahynulo 58 cizinců. Osud dalších 112 je nejasný, i když řada z nich může být jen turisty, kteří se neregistrovali u místních úřadů, když Nepál opustili. Přírodní katastrofa podle dostupných informací nepostihla české občany.

Nepál postihly dvě silná zemětřesení během krátké doby
Nepál a sousední Indii 12. května postihlo zemětřesení o síle 7,3 stupně, které si podle oficiálních údajů nepálské vlády vyžádalo nejméně 42 mrtvých a 1117 zraněných. Jde o nejsilnější otřesy od ničivého zemětřesení z 25. dubna.
V sobotu 25. dubna postihlo Nepál zemětřesení o síle 7,8 stupně, při němž zahynulo podle aktuální bilance 8150 lidí a dalších asi 18 tisíc lidí bylo zraněno. Zasaženo bylo osm milionů osob. Další stovku obětí si otřesy vyžádaly v Indii a čínské oblasti Tibetu.
Dubnové otřesy o síle 7,8 stupně, jejichž epicentrum leželo severozápadně od nepálské metropole Káthmándú, byly největší přírodní katastrofou v Nepálu od roku 1934, kdy tam při zemětřesení zahynulo zhruba 8500 lidí.
Tehdejší otřesy zničily nebo vážně poškodily přes 541 tisíc budov, včetně historických památek zapsaných na seznamu kulturního dědictví UNESCO, celé vesnice byly srovnány se zemí a bez střechy nad hlavou zůstaly statisíce lidí. Humanitární organizace uvedly, že nejméně dva miliony lidí budou v příštích třech měsících potřebovat pomoc ve formě stanů, vody, potravin a léků.
Na pomoc bylo nasazeno 90 procent ze 100 tisíc vojáků nepálské armády. Kromě nich přicestovaly do země více než čtyři tisícovky záchranářů z 34 zemí, včetně České republiky.
Záchranáři se od počátku potýkají v hornatém Nepálu s náročným terénem a do řady odlehlých oblastí se pomoc dostávala po otřesech jen velmi pomalu, což vyvolalo kritiky obyvatelstva. Nepálská vláda přiznala, že udělala v reakci na katastrofu chyby. Nervozitu lidí zvyšovaly po dubnovém zemětřesení také následné otřesy, které dlouho nutily lidi přespávat pod širým nebem.
Nepál je horský stát, ležící na 147 tisících kilometrech čtverečních ve středu Himálaje, na jeho severních hranicích s Čínou se nachází nejvyšší hora světa Mount Everest (8848 metrů). Kromě Číny sousedí Nepál již jen s Indií.
Ani Everestu se dubnová katastrofa nevyhnula. Zemětřesení strhlo lavinu, která zasypala polovinu základního tábora a zabila 18 horolezců. Trasa na vrchol je kvůli lavinovým sesuvům neprůchodná a letošní sezona na tomto horském velikánu podle horolezců skončila.
Pro svých osm nejvyšších vrcholů světa (z celkových 14 osmitisícovek) je Nepál přitažlivý pro turisty a zejména pro horolezce. Příjmy od zahraničních návštěvníků - v roce 2013 do země přijelo téměř 800 tisíc lidí, kteří tam utratili 400 milionů dolarů - představují významné procento HDP, peníze z turistiky tvoří asi pětinu příjmů zahraničního obchodu Nepálu.