Nepokoje ve Francii se uklidňují. Rodinu mrtvého mladíka pobouřila sbírka pro policistu

Víkendové nepokoje v Paříži a okolí

Víkendové nepokoje v Paříži a okolí Zdroj: ČTK / AP / Lewis Joly

Víkendové nepokoje v Paříži a okolí
Víkendové nepokoje v Paříži a okolí
Víkendové nepokoje v Paříži a okolí
Pátá noc nepokojů v Paříži a na jejích předměstích
Pátá noc nepokojů v Paříži a na jejích předměstích
42
Fotogalerie

Po týdnu nepokojů se situace ve Francii uklidňuje, počet incidentů klesl i z noci v pondělí na úterý. Policie od nedělního večera zadržela kolem 50 lidí, což je o řád méně než v uplynulých dnech. Nepokoje propukly po úterní smrti mladíka se severoafrickými kořeny, kterého zastřelil policista na pařížském předměstí Nanterre. Vyžádaly si už několik obětí na životech. Babička zabitého v neděli vyzvala k ukončení násilí, vyjádřila se ale také k finanční sbírce pro policistu. „Naší rodině to láme srdce,“ řekla.

Sbírka na policistu vzbuzuje kontroverze

Krajně pravicový mediální komentátor Jean Messiha založil na webu Gofundme.com sbírku pro policistu, který sedmnáctiletého chlapce zastřelil. Ekonom Messiha má blízko k protiislámskému politikovi Éricu Zemmourovi a sám v posledních volbách kandidoval za nacionalistickou stranu Národní sdružení. Působil také jako poradce Marine Le Penové. Zemmour v souvislosti s nepokoji mluvil o „válce s cizími enklávami mezi námi“.

V pondělí odpoledne dosáhla sbírka deseti milionů euro. Do internetového fondu přispělo přes 53 tisíc lidí. Část veřejnosti označila sbírku za „urážlivou“. Kampaň je totiž uvozena textem: Podpořte rodinu policisty z Nanterre Floriana M., který dělal svou práci a nyní za ni platí vysokou cenu.„Naší rodině to láme srdce,“ řekla. 

Sbírka pro policistu značně překonala kampaň vytvořenou pro rodinu mrtvého sedmnáctiletého Nahela M. Jeho rodině zatím přispěli lidé ve výši 200 tisíc euro. Babička chlapce označila situaci za zdrcující. „Vzal život mému vnukovi. Ten člověk musí zaplatit, stejně jako všichni ostatní,“ řekla televizi BFMTV.

Falešné záběry kolují internetem

Obrázky z nepokojů lidé stále šíří na sociálních sítích, část z nich je ale falešná. Často se jedná o scény z filmů, a to nejen těch francouzských. Britská BBC provedla analýzu nejsdílenějších záběrů, objevují se mezi nimi například scény z francouzského filmu Athena - fiktivního příběhu o nepokojích na předměstí města - z roku 2022. 

Na twitteru se také objevily scény z filmu Rychle a zběsile 8, kde vypadávají auta z parkovacího domu. Záběr na TikToku s obrovským davem a s popiskem „Nanterre, Francie - Nahel“ má více než devět milionů zhlédnutí. Jedná se ale o video z koncertu argentické kapely Los Fabulosos Cadillacs ze začátku června v Mexico City. 

Incidenty pomalu polevují

Deník Le Monde s odvoláním na ministerstvo vnitra napsal, že během neděle nebyly hlášeny žádné větší incidenty. V ulicích bylo stejně jako v minulých dnech nasazeno 45 tisíc policistů a četníků. 

Prezident Emmanuel Macron má o situaci jednat s předsedy obou komor parlamentu a se starosty 220 měst a obcí zasažených nepokoji. Protesty si mimo jiného vyžádaly škody na pařížské regionální dopravě ve výši dvacet milionů euro. 

Před soudem ve zrychleném řízení stanulo už 400 lidí. Od pátku zadržela policie přes 3900 lidí, z roho 1250 bylo nezletilých. Během pondělí už bylo jen sedmnáct zadržených. 

Solidarita se starostou l'Haÿ-les-Roses

Několik stovek lidí se v pondělí shromáždilo před hlavním tržištěm ve městě L'Haÿ-les-Roses, aby podpořili starostu Vincenta Jeanbruna. V sobotu do jeho domu najeli neznámí útočníci se zapáleným vozidlem. Starostova žena a jedno z dětí utrpěly při útěku před útočníky zranění, napsala agentura AFP s odvoláním na policii a místní radnici. Starosta byl během útoku na radnici.

Prokuratura uvedla, že událost vyšetřuje jako pokus o vraždu. Dosavadní vyšetřování naznačuje, že cílem útočníků bylo dům zapálit, uvedl prokurátor Stéphane Hardouin. Čin jednoznačně odsoudili také politici, mezi nimi například předseda strany Les Républicains Éric Ciotti, předseda francouzského Senátu Gérard Larcher a předsedkyně regionu Île-de-France Valérie Pécresse.

Při zásahu zemřel hasič

Při hašení auta na pařížském předměstí Saint-Denis zapáleného výtržníky zemřel  v noci na pondělí hasič. K neštěstí došlo během zásahu v podzemním parkovišti. 

Nepokoje si v průběhu týdne vyžádaly další mrtvé. Po pádu ze střechy supermarketu v noci na pátek ve městě Petit-Quevilly zemřel v nemocnici 19letý mladík. Podle televize RTL na supermarket předtím zaútočila skupina výtržníků.

 Ve Francouzské Guyaně mezitím během protestů souvisejících s událostmi na pařížském předměstí zahynul 50letý muž. Podle místní prokuratury jej zasáhla zbloudilá kulka. Média zároveň upozorňují na to, že demonstrace v zámořském departementu trvají už déle.

V hlavní roli TikTok a Snapchat

Za jeden z akcelerátorů nepokojů označil Macron sociální sítě, mladí lidé podle něj podle něj využívají smrt mladého člověka k páchání násilí. „(V ulicích) čelíme organizovaným a dobře vybaveným skupinám, ale také mnoha mladým lidem. Třetina zatčených jsou mladí nebo dokonce velmi mladí,“ řekl pro deník Le Figaro. Rodiče vyzval, aby drželi své děti doma. 

Ministerstvo vnitra v uplynulých dnech informovalo, že většina zadržených jsou mladí lidé mezi čtrnácti a osmnácti. Vláda bude po sociálních sítích požadovat identity těch, kteří na svých účtech vyzývají k násilnostem. 

Region Île-de-France, do kterého spadá metropolitní oblast Paříže, uvolní na opravu poničených škol, radnic a policejních stanic mimořádnou pomoc ve výši dvacet milionů euro. 

Co se děje ve Francii? 

  • V úterý ráno zastřelil v Paříži policista 17letého mladíka se severoafrickými kořeny během dopravní kontroly. Mladý řidič měl neuposlechnout výzvu k zastavení vozu
  • V reakci na to začaly v celé Francii nepokoje. Situace byla nejbouřlivější na pařížském předměstí Nanterre, kde k události došlo
  • Protestující zapalují auta, rabují a útočí na policisty
  • Nepokoje, které zasahují i zámořské departementy Francie, si dosud vyžádaly dva mrtvé 
  • Většina účastníků nepokojů je nezletilá, podle údajů ministerstva vnitra a policie je velké části zadržených ve věku 14 až 18 let
  • Ministr vnitra Darmanin vyslal na víkend do ulic 45 000 strážců zákona

Mladého muže, kterého policie identifikovala jako sedmnáctiletého Nahela, zastavila v úterý brzy ráno dopravní hlídka. Když řidič auta neuposlechl pokyn a opakovaně se rozjel, jeden z policistů na něj z blízkosti vystřelil. Mladík zraněním krátce poté podlehl. V autě byli kromě Nahela ještě dva další muži, jeden z nich uprchl. Druhého nezletilého zadržela policie.

Policista, který řidiče zastřelil, je kvůli nezákonnému použití zbraně ve vazbě pro podezření z úmyslného zabití. Podle Reuters byl ve čtvrtek odpoledne obviněn. 

Ve středu večer zveřejnil dvacetiletý muž na sociální síti Snapchat jméno a domovské město policisty. Ihned druhý den byl předveden před soud a odsouzen k trestu odnětí svobody v délce 18 měsíců, z toho 12 měsíců podmíněně na zkušební dobu dvou let. Informuje o tom francouzská televizní stanice BFMTV.

Prezident Macron kvůli nepokojům zrušil plánovanou cestu do Německa.

Noc na neděli v číslech

  • 45 zraněných policistů a strážníků
  • 719 zadržených
  • 74 zapálených budov
  • 871 požárů na silnicích
  • 577 hořících vozidel

Policie by se měla reformovat, tvrdí levice

K nepokojům se vyjadřují francouzští politici, poslanec za krajně levicovou Nepodrobenou Francii (LFI) Alexis Corbière protesty označil za „smutný a předvídatelný výsledek roků společenského opovržení, oslabování veřejných služeb a odmítání diskuze o reformě policie.“ Ministr životního prostředí Christophe Béchu za středopravicovou stranu Horizons podobná prohlášení kritizoval s tím, že rozdmýchávají hněv a svalují vinu na „policii, která zabijí“. 

Neúspěšný krajně pravicový prezidentský kandidát Éric Zemmour označil nepokoje za ranou fázi občanské války. „Máme tu etnickou vzpouru, ale lidé se chovají i prospěchářsky, všude se rabuje,“ řekl pro Europe 1. Podle ministra pro bydlení a městské plánování Oliviera Kleina by bylo vyhlášení nouzového stavu „přiznáním selhání“. 

Protesty i pieta za Nahela

Čtvrtí Nanterre ve čtvrtek prošel takzvaný bílý pietní průvod. Stovky shromážděných, často v bílém oblečení, vyšly po třídě Pabla Picassa a nesly transparenty s nápisy „Není spravedlnosti, není míru“, „Všichni nenávidí policii“ nebo „Už nikdy více“. Psal o tom Le Monde. Pietu zahájila matka oběti Mounia v tričku s nápisem Spravedlnost pro Nahela. „Je třeba, aby celý svět viděl, že když pochodujeme za Nahela, pochodujeme za všechny, kteří u sebe neměli kameru,“ řekla. Odkázala tak na skutečnost, že se videozáznam z incidentu objevil na internetu.

V letošním roce je to podle mluvčí francouzské policie třetí případ úmrtí zastřelením během dopravní kontroly. Loni bylo takových případů třináct. Podle agentury Reuters je od roku 2017 většina obětí jiné než bílé barvy pleti. Neziskové organizace ve Francii to dlouhodobě považují za systémový rasismus u policie a dalších orgánů činných v trestním řízení.