Nespolupracovat s Asadem je obrovská chyba, řekl Putin v OSN

Ruský prezident Vladimir Putin v OSN

Ruský prezident Vladimir Putin v OSN Zdroj: ctk/AP

Nespolupracovat se syrskou vládou prezidenta Bašára Asada v boji proti Islámskému státu (IS) je obrovskou chybou. V projevu na Valném shromáždění OSN to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Kritizoval vyzbrojování podle něj umírněné opozice, kterou podporuje Západ, nicméně jejíž členové se prý připojují k islamistům. Podle amerického prezidenta Baracka Obamy jsou USA připraveny spolupracovat kvůli Sýrii se všemi zeměmi, tedy i s Ruskem a s Íránem. S Asadem ale nepočítají.

„Měli bychom konečně uznat, že Asadovy ozbrojené složky a kurdské milice jsou těmi jedinými, kdo skutečně bojuje proti Islámskému státu a dalším teroristickým organizacím v Sýrii,“ uvedl Putin během všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Vyzval k tomu, aby vznikla širší koalice bojující proti terorismu. Klíčovou roli by v ní podle něj měly hrát muslimské státy. V této souvislosti vyzval i muslimské duchovní vůdce, aby využili svého vlivu a pokusili se odradit obyvatele od snahy připojovat se k islamistům.

Na úvod svého vystoupení hovořil Putin o roli OSN v současné době i v minulosti. Jak uvedl, jde o unikátní organizaci, která nicméně byla v posledních letech kritizována za to, že nejedná aktivněji. „Vždy bylo jasné, že mezi zeměmi nebude panovat úplná jednota. Je ale potřeba dosahovat kompromisů, to je prací OSN,“ dodal ruský prezident s tím, že podrývat legitimitu OSN považuje za extrémně nebezpečné.

Zapojení mezinárodního soudu

Pan Ki-mun vůbec poprvé vyzval k tomu, aby se situací v Sýrii zabýval Mezinárodní trestní soud (ICC). Během svého projevu uvedl, že „oběťmi barelových bomb a terorismu se i nadále stávají nevinní Syřané“ a že tyto „brutální zločiny nesmějí zůstat bez potrestání“.

Barelové bomby jsou sudy naplněné trinitrotoluenem (TNT), naftou a kusy oceli. Tyto bomby dokážou zničit rozsáhlejší oblast než běžné silné výbušniny. Kvůli nízké přesnosti jsou však velkým nebezpečím pro civilisty. Pan Ki-mun řekl, že klíčem k nalezení politického řešení pro Sýrii je těchto pět zemí: Rusko, USA, Saúdská Arábie, Turecko a Írán.

Hollande: Asadův režim nemůže být součástí řešení situace v Sýrii
Podle francouzského prezidenta Françoise Hollandea je režim prezidenta Bašára Asada příčinou nynějšího konfliktu v v Sýrii a nemůže být součástí řešení situace v této zemi. Hollande to prohlásil při všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN. O něco dříve před novináři zopakoval, že si nikdo nedokáže představit politické řešení války v Sýrii, které by zahrnovalo ponechání prezidenta Bašára Asada u moci.
„Režim shazuje bomby na nevinné civilisty. Jsou tu rovněž teroristické skupiny, které masakrují lidi a ničí památky, ale za vznikem této situace stál režim,“ uvedl Holande s tím, že je potřeba vytvořit širokou koalici zemí, které budou bojovat proti terorismu a které se pokusí zastavit násilí v Sýrii. „Nemůžete ale dát dohromady oběti a ty, kteří za to mohou. Asad je příčinou tohoto konfliktu. Nemůže být součástí řešení,“ dodal.
Do řešení konfliktu by měly být podle něj zapojeny všechny státy, které mají na Sýrii vliv, včetně Íránu, Iráku, zemí Perského zálivu a dalších sousedních států.

Americký prezident, který vystoupil jako čtvrtý v pořadí, prohlásil, že Spojené státy jsou ochotny spolupracovat na vyřešení syrského konfliktu s jakoukoliv zemí. Jak nicméně dodal, aby bylo dosaženo konce války, znamená to, že syrský prezident Bašár Asad nesmí zůstat ve svém úřadu. Asad podle něj na poklidné protesty reagoval represemi a zabíjením a není schopen zemi dovést k míru.

Írán proti terorismu

Také Írán je připraven podílet se na vymýcení terorismu. Během svého vystoupení v OSN to prohlásil íránský prezident Hasan Rúhání. Největší hrozbou podle něj je, že se „z teroristických organizací stanou teroristické státy“. Podle Rúháního je Teherán připraven podporovat znovuzavedení demokracie v Sýrii a Jemenu. Blízký východ a sever Afriky „se staly jedním z nejbouřlivějších regionů“ na světě, prohlásil Rúhání.

Příčinou nynějších konfliktů a původním zdrojem terorismu jsou podle íránského prezidenta aktivity Spojených států. „Nesmíme zapomínat, že kořeny dnešních válek, ničení a teroru lze vidět v minulých okupacích, invazích a vojenských intervencích,“ prohlásil Rúhání. „Kdyby nebylo americké vojenské invaze do Afghánistánu a Iráku a neopodstatněné americké podpory nelidským krokům sionistického režimu vůči utlačovanému palestinskému národu, nyní by teroristé neměli omluvu pro ospravedlnění svých zločinů,“ dodal.

Hned na úvod své řeči se íránský prezident opřel do Saúdské Arábie a kritizoval její úřady, že nezabránily neštěstí z minulého týdne, při němž v Mekce v tlačenici zahynuly stovky účastníků muslimské velké pouti. Bylo mezi nimi i nejméně 140 Íránců. Podle Rúháního je třeba, aby byla katastrofa nezávisle vyšetřena. Rovněž by měla být zavedena opatření, která by zabránila tomu, aby k podobnému neštěstí došlo v budoucnosti.

Vystoupí i český prezident

V USA je i český prezident Miloš Zeman, kterého čeká vystoupení na Valném shromáždění OSN během úterní rozpravy. Před začátkem dnešní debaty se Zeman krátce pozdravil s některými ze svých zahraničních protějšků, například s nizozemským králem Willemem-Alexanderem či rakouským prezidentem Heinzem Fischerem. Rukou si potřásl i s Pan Ki-munem. V lavici vyhrazené pro Českou republiku sedí prezident s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem.