Nevyužité peníze z evropských fondů může Česko dostat jako investice

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Peníze, které se Česku nepodaří příští rok dočerpat z evropských fondů, by se do české ekonomiky přesto mohly dostat v podobě investic. Při odchodu ze summitu EU v Bruselu to řekl český premiér Bohuslav Sobotka.

Předseda nové Evropské komise Jean-Claude Juncker má do prosince členským zemím předložit konkrétní návrh podoby svého balíčku na podporu růstu ve výši 300 miliard eur (asi 8,4 bilionu korun). Česko a další země visegrádské skupiny nyní prosazují, aby se do těchto peněz počítaly i prostředky z fondů, o které by jinak mohly přijít.

„Chceme vést ještě debatu s komisí o tom, abychom měli co nejlepší podmínky pro dočerpání finančních prostředků v příštím roce,“ prohlásil Sobotka. Nebude to podle něj změkčení pravidel, spíš prý půjde o jejich případnou úpravu. Pokud by to ale nebylo možné, další variantou by mohlo být vložení nevyčerpaných peněz do nějakých nových fondů.

Fondy lze využít do roku 2015

Premiér připomněl, že rok 2015 je poslední, kdy podle unijních pravidel může Česko čerpat peníze z minulého období 2007 až 2013. ČR je z pohledu jejich čerpání nejhorší z celé EU. České ministerstvo pro místní rozvoj, které je koordinátorem dotačních programů, odhaduje, že celkem za končící programové období ČR nedokáže vyčerpat až 60 miliard korun. Různými opatřeními se nyní snaží, aby se tato částka snížila.

Podle českého premiéra se v listopadu bude vyjednávat, zda by součástí Junckerova plánu investic na podporu růstu nemohla být opatření, která by fakticky umožnila jejich dočerpání. „A pokud je nedočerpáme, aby se ty prostředky mohly nějakým způsobem vrátit do našich ekonomik právě skrze Junckerův plán,“ vysvětlil premiér.

Proti Junckerovu balíčku nikdo neprotestoval

Balíček lucemburský expremiér a budoucí předseda Evropské komise Juncker zmínil ve svém inauguračním projevu před Evropským parlamentem. Není však zatím zřejmé, o jakých více než 300 miliard eur se má jednat. Právě tyto informace má nový šéf evropské exekutivy lídrům členských zemí poskytnout na prosincovém summitu.

„Shodli jsme se na tom, že by to měly být veřejné a privátní zdroje, které by měly být v příštích letech vynaloženy na investice v rámci EU,“ prohlásil dnes Sobotka.

Podobné prorůstové opatření je podle něj v době jen slabého výkonu evropské ekonomiky důležité. Český premiér před novináři připomněl, že překonala finanční krizi, na kterou nalezla recept v bankovní unii, a dluhovou krizi, kterou řeší stabilizačními rozpočtovými opatřeními, tedy fiskálním paktem.

„Obojí ale nestačí pro to, aby v Evropě rychleji rostla ekonomika, aby se více snižovala nezaměstnanost,“ míní český premiér. Právě proto jsou podle něj potřeba nové iniciativy. Jednou z nich by prý mohl být právě Junckerův návrh, proti kterému se dnes žádná země EU nevyslovila. Summit EU ale na základě návrhu zemí Visegrádské čtyřky dnes v této souvislosti zdůraznil právě potřebu dočerpání finančních prostředků ze stávajících zdrojů a fondů, dodal Sobotka.