New York po bouři: mrtvých přibývá a nervozita stoupá

New York po bouři Sandy

New York po bouři Sandy Zdroj: profimedia.cz

Američtí záchranáři operující v rozlehlém území mezi newyorským Staten Islandem a přímořskými letovisky na pobřeží New Jersey postupně odhalují obrovské škody, které v minulých dnech způsobil milionům Američanů hurikán Sandy.   (Foto Profimedia)
Čísla odhadující výši škod a dokumentující počty mrtvých jsou stále vyšší, v postižených oblastech se šíří nervozita a stížnosti na nedostatečnou pomoc.  (Foto Profimedia)
Mnoho obyvatel vylidněného jižního Manhattanu se uchýlilo na sever, kde vznikají problémy. Doprava vázne, benzínu je málo a proud se do poškozeného vedení vrací jen pomalu.   (Foto Profimedia)
Podle záchranářů počet mrtvých dosahuje 98 a brzy překročí stovku. Jen v New Yorku zemřelo čtyřicet lidí, z toho polovina na Staten Islandu.  (Foto Profimedia)
Nervozita stoupá i v jiných částech New Yorku. Přispívá k ní hon na benzin - jeho ceny se zvyšují, ale fronty před čerpacími stanicemi jsou stále delší.  (Foto Profimedia)
10
Fotogalerie
Američtí záchranáři operující v rozlehlém území mezi newyorským Staten Islandem a přímořskými letovisky na pobřeží New Jersey postupně odhalují obrovské škody, které v minulých dnech způsobil milionům Američanů hurikán Sandy. Čísla odhadující výši škod a dokumentující počty mrtvých jsou stále vyšší, v postižených oblastech se šíří nervozita a stížnosti na nedostatečnou pomoc.

Mnoho obyvatel vylidněného jižního Manhattanu se uchýlilo na sever, kde vznikají problémy. Doprava vázne, benzínu je málo a proud se do poškozeného vedení vrací jen pomalu.

Podle záchranářů počet mrtvých dosahuje 98 a brzy překročí stovku. Jen v New Yorku zemřelo čtyřicet lidí, z toho polovina na Staten Islandu. Široké publicity se dostalo tragickému případu rodiny z této části města, kterou prudký nápor vody uvěznil v automobilu. Vlna prý doslova vyrvala z náručí matky dvě malé děti, jejichž mrtvá těla později našli policisté.

Lidé z Rockaways poblíž New Yorku hovoří o apokalypse, kterou poznali v hurikánu Sandy. Nyní se vypořádávají s následky ničivé bouře. Někteří z nich přišli o všechno.

Lidé si stěžují na nečinnost úřadů

Právě na Staten Islandu, kde žije půl milionu většinou nepříliš zámožných lidí, se šíří nespokojenost s postupem úřadů. Obvod New Yorku, tradičně považovaný za venkovskou výspu pulzující metropole, podle místních obyvatel záchranáři ignorují, přestože právě tam bouře zasáhla nejsilněji. Ostrov dnes navštíví americká ministryně vnitřní bezpečnosti Janet Napolitanová, ale televizní záběry rozlícených občanů mohou podle agentury Reuters poškodit předvolební kampaň prezidenta Baracka Obamy.

Nervozita stoupá i v jiných částech New Yorku. Přispívá k ní hon na benzin - jeho ceny se zvyšují, ale fronty před čerpacími stanicemi jsou stále delší. V Queensu byl obviněn muž, který souseda ve frontě na benzin ohrožoval puškou. Na Coney Islandu v Brooklynu si majitelé pump stěžují, že na ně rozezlení zákazníci plivají, ve frontách troubí a nadávají.

Rvačky o místa v autobusech

Trpělivost dochází obyvatelům newyorských čtvrtí i na autobusových stanicích. V Brooklynu u jedné z nich napočítal zpravodaj agentury AP tisíc čekajících lidí. Když autobus přijel, lidé se rvali o místo, bušili na okna vozidla a spílali sedícím.

Bez proudu je v metropolitní oblasti New Yorku stále ještě 4,5 milionu domácností, zhruba stejnému počtu už firma Consolidated Edison Inc. dodávku proudu obnovila. V New Jersey je bez elektřiny 1,7 milionu domácností a o benzin a naftu se ve frontách u čerpadel bojuje i tam.

Ulehčit situaci v New Yorku chce železniční společnost Amtrak, která dnes hodlá zprovoznit koridor spojující milionová města na severovýchodním pobřeží. Obnovení provozu na trati, která je nejfrekventovanější v USA, by mělo vést i k oživení hospodářského života, protože tisíce lidí se dosud kvůli nefungující dopravě nemohly dostat do práce.

Na Manhattanu zůstává bez proudu rozsáhlá oblast jižně od Empire State Building, která se z velké části vylidnila. Vstřícnost, s níž šťastnější obyvatelé severnějších obytných bloků přijali „uprchlíky“ z jihu, se podle očitých svědků pomalu mění v nervozitu a rozpaky. Sever Manhattanu je přelidněný, obvykle klidné restaurace překypují hlukem, doprava kolabuje a nervozita z nečekaných přesídlenců stoupá dokonce i v nejluxusnějších ulicích v sousedství Central parku.

V těžce postiženém městě Hoboken na západním břehu řeky Hudson voda pomalu opadává. Evakuováno odtud bylo 20 tisíc lidí, ostatním policie radí, aby do vody na ulicích plné kalů a odpadků raději nevstupovali.

V celém postiženém regionu se záchranáři strachují hlavně o osud starších a nemocných lidí, které bouře uvěznila ve vyšších patrech obytných domů. Výtahy často kvůli výpadkům proudu nefungují, lidé mají strach vyjít ven, zásoby potravin a léků jim docházejí. Ve městě je chladno, teploty se pohybují jen pár stupňů nad nulou.