Nezaměstnanost v USA klesla na dlouholeté minimum, deficit však vzrostl

Stavba tramvajové tratě v americkém Detroitu

Stavba tramvajové tratě v americkém Detroitu Zdroj: M-1 Rail

Pohled na Manhattan z vršku Rockefellerova centra
Stavba tramvajové tratě v americkém Detroitu
Stavba tramvajové tratě v americkém Detroitu
Nadzemka v Detroitu: Pětikilometrový okruh stojí ročně 12 milionů dolarů. Denně sveze pár tisíc lidí, plán byl stovky tisíc
5
Fotogalerie

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech klesla na 16leté minimum 4,3 procenta z dubnových 4,4 procenta. Zároveň však vzrostl obchodní deficit USA na tříměsíční maximum 47,6 miliardy dolarů. Za nárůst může schodek v obchodování s Čínou. 

Ekonomové předpokládali, že míra nezaměstnanosti zůstane na dubnových 4,4 procenta. Za poklesem míry nezaměstnanosti stojí především skutečnost, že část lidí minulý měsíc přestala hledat práci a vypadla z registrů nezaměstnaných.

Květnová tvorba pracovních míst zaostala za měsíčním průměrem 181 tisíc v uplynulých 12 měsících. I tak by ale podle agentury Reuters mohla být dostatečná k tomu, aby americká centrální banka (Fed) tento měsíc přikročila k dalšímu zvýšení úrokových sazeb.

Americká ekonomika musí vytvářet zhruba 75 tisíc až 100 tisíc pracovních míst měsíčně, aby držela krok s růstem pracovní síly. Tvorba pracovních míst obvykle zpomaluje, když se ekonomika blíží k plné zaměstnanosti, píše agentura Reuters.

"Slabá (květnová) tvorba pracovních míst není katastrofou, protože stále drží krok s růstem populace," uvedl ekonom Paul Diggle ze společnosti Aberdeen Asset Management. "Dnešní čísla pravděpodobně neodvrátí Fed od zvýšení úrokových sazeb v tomto měsíci. Mohly by ale ovlivnit následný vývoj," dodal.

Dolar se v reakci na údaje o trhu práce propadl na sedmiměsíční minimum vůči euru. "Pro dolar je to v krátkém období rozhodně negativní," řekl ke květnové tvorbě pracovních míst analytik Omer Esiner z firmy Commonwealth Foreign Exchange. "Trh toto číslo zjevně zklamalo, " dodal.

Rostoucí deficit

Nový americký prezident Donald Trump během své předvolební kampaně slíbil snížení obchodního deficitu. Pohrozil zavedením odvetných cel na dovoz z Číny, Mexika a dalších zemí, které obvinil z nepoctivých obchodních praktik. V poslední době se stal terčem Trumpovy kritiky vysoký obchodní přebytek Německa, které má podle něj nepoctivou výhodu v podobě slabého kurzu eura.

Schodek Spojených států v obchodování s Německem v dubnu stoupl o více než čtyři procenta na 5,5 miliardy dolarů. Americký deficit v obchodování s Čínou vzrostl dokonce o více než 12 procent na 27,6 miliardy dolarů.

Celkový vývoz z USA v dubnu klesl o 0,3 procenta na 191 miliard dolarů, a to mimo jiné kvůli nižšímu exportu automobilů. Dovoz se naopak zvýšil o 0,8 procenta na 238,6 miliardy dolarů, protože Američané kupovali více zahraničních mobilních telefonů a dalšího spotřebního zboží.