Nezávislé Skotsko by se mohlo stát druhým Kyprem, tvrdí studie

Royal Bank of Scotland

Royal Bank of Scotland Zdroj: profimedia.cz

Kdyby se Skotsko oddělilo od Británie, nebylo by zřejmě nadále schopno udržet současnou úroveň ochrany bankovních vkladů. Uvádí se to ve studii o dopadu případného skotského odtržení, kterou vydává britské ministerstvo financí. Ministerstvo již v neděli ze zprávy citovalo pasáž, podle níž by nezávislé Skotsko mělo nadměrně velký finanční systém, kvůli němuž by mu mohla hrozit bankovní krize podobná té na Kypru.

Systém, který zajišťuje v Británii garantování vkladů a chrání výplaty důchodů, v případě získání samostatnosti přestane pokrývat Skotsko. „Udržet uspořádání, které chrání britské vkladatele před finančními otřesy, by mohlo být v nezávislém Skotsku těžké a nákladné,“ píše se ve zprávě podle agentury Reuters.

„Majetek bank by byl více než 1250 procent skotského hrubého domácího produktu, čímž by Skotsko bylo náchylné k finančním otřesům a nestálosti tohoto sektoru,“ uvedlo britské ministerstvo.

S více než dvanáctinásobkem velikosti skotské ekonomiky by byl bankovní sektor ještě více přebujelý, než tomu bylo na Kypru. Tamní banky držely aktiva odpovídající devítinásobku kyperské ekonomiky a náklady na záchranu finančních ústavů ohrožených rizikovými úvěry prudce rostly. Nikósie se pak s mezinárodními věřiteli dohodla na finanční pomoci.

Británie nyní garantuje bankovní vklady do výše 85 tisíc liber (2,6 milionu korun) a systém financují příspěvky britských bank. Struktura skotského bankovnictví však podle studie nebude takovému systému vyhovovat, protože trh vkladů budou v zemi ovládat jen dvě velké banky - Royal Bank of Scotland (RBS) and skupina HBoS, která má pod sebou Bank of Scotland. Kdyby tak měla jedna zkrachovat, náklady vyplacení jejích vkladatelů by téměř plně nesla druhá banka, uvedlo ministerstvo ke zprávě.

Skotští separatisté závěry studie odmítají

Referendum o nezávislosti Skotska na Velké Británii se bude konat 18. září 2014. Pokud se obyvatelé vysloví pro odtržení Skotska, po více než 300 letech by skončila jejich unie s Anglií. Britská vláda nyní poukazuje na nejistoty, které by to lidem v zemi po odtržení přineslo.

Podle průzkumů veřejného mínění podporuje hnutí za nezávislost Skotska asi třetina tamních voličů. Za kampaní za nezávislost stojí Skotská národní strana (SNP), která ovládá skotský parlament. SNP vládní zprávu odmítla a chce v úterý představit vlastní studii, která zdůrazní výhody odloučení Skotska od Británie.