Nízké daně pro nadnárodní firmy byly v pořádku, hájí se Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Zdroj: ctk/ap

Kontroverzní daňové dohody, které Lucembursko v minulosti uzavřelo s řadou nadnárodních firem, byly v souladu s národním i mezinárodním právem, tvrdí předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který tak prolomil své několikadenní mlčení k tématu. Připustil ale zároveň, že je politicky odpovědný za vše, co se dělo v době, kdy byl dlouhá léta v Lucembursku premiérem.

Předseda Evropské komise čelí jen pár týdnů po nástupu svého týmu do čela evropské exekutivy skandálu poté, co rozsáhlé novinářské šetření odhalilo, že Lucembursko v minulých letech umožnilo tajnými dohodami okolo 340 nadnárodním firmám platit jen velmi nízké daně.

Vysvětlení od někdejšího dlouholetého předsedy lucemburské vlády žádají také poslanci Evropského parlamentu, kteří dnes o věci budou v Bruselu diskutovat. Junckerovo vystoupení na tiskové konferenci k dnešnímu jednání jeho komise nebylo předem avizované.

Řešení podobných situací by podle Junckera mělo být na celoevropské úrovni, neboť jde o důsledek uplatňování různých pravidel v různých zemích. Do útoku předseda komise přešel ve chvíli, kdy zdůraznil, že komise bude tvrdě bojovat s daňovými úniky a snahou vyhýbat se placení daní. „Toto nejsou jen slova, ale skutečný záměr komise. Jsme pro větší fiskální průhlednost,“ řekl. Potřeba je podle něj například intenzivnější výměna informací mezi státy.

Lucembursko nabídlo výhody všem

Juncker uvedl, že Lucembursko se chovalo v souladu s právem, pokud nikoho nediskriminovalo. „Ke všem společnostem a všem investorům se musí přistupovat stejně. Lucemburské právo to zajišťuje,“ poznamenal někdejší premiér a ministr financí. „Vše, co se stalo, bylo v souladu s národní legislativou a odpovídajícími mezinárodními pravidly,“ zdůraznil. Připomněl také, že v Lucembursku je daňová administrativa autonomní.

„Jsem politicky odpovědný za to, co se stalo v každém koutě této země, která naštěstí není nijak veliká,“ poznamenal. Zdůraznil také, že v jeho minulosti není nic, co by naznačovalo, že se snažil napomáhat firmám, aby nemusely daně platit. Uzavřených dohod by prý litoval v případě, že umožnily společnostem nedanit vůbec.

Jak na daně v Lucembursku
Aby mohly mezinárodní podniky platit daně v Lucembursku, musely v zemi založit dceřinou společnost, která však měla jen velmi omezené vlastní aktivity. Pomocí složitých účetních a právních schémat pak převáděly své zisky do Lucemburska. Uniklé dokumenty ukazují, že s daněmi firmám často pomáhala poradenská společnost PriceWatehouseCoopers. Ta označila informace Mezinárodního sdružení investigativních novinářů za „zastaralé“ a „odcizené“.