Nizozemští socialisté před volbami ztratili

Geert Wilders, předseda nacionalistické Strany pro svobodu.

Geert Wilders, předseda nacionalistické Strany pro svobodu. Zdroj: profimedia.cz

Nizozemci jdou po sedmadvaceti měsících k parlamentním volbám s vědomím, že je mohou čekat další vleklá jednání o složení vlády. Favority hlasování jsou liberálové dosavadního premiéra Marka Rutteho a umírněně levicová Strana práce, jež nabrala dech až v poslední době. Poměrně výrazného zisku zřejmě dosáhnou i radikálně levicoví socialisté a krajně pravicová Strana pro svobodu Geerta Wilderse.

Předčasné volby vyvolal dubnový pád vlády. Koalice složená z Rutteho Lidové strany pro svobodu a demokracii a křesťanských demokratů přišla o podporu Wildersovy partaje při jednání o úsporném balíku.

Proevropsky orientovaní liberálové se v popředí průzkumů drží stabilně. Zato nalevo nastal v posledních týdnech obrat. Socialisté Emila Roemera zaznamenali odliv hlasů ve prospěch Strany práce. „Mnoho voličů socialistů zjistilo, že pro ně Roemer není žádný vůdce, tak se přesunuli k labouristům,“ citovala média Famke Krumbmullerovou z poradenské firmy Eurasia Group.

V čele labouristů naopak v televizních vystoupeních zazářil Diederik Samsom, který vede stranu od jara. Odborník na jadernou fyziku a dlouholetý ekologický aktivista je v šetřeních veřejného mínění označován za nejčestnějšího nizozemského politika.

Z obratu na levici se mohou opatrně radovat v Bruselu. Roemerova partaj odmítala škrty a razantní boj s rozpočtovým deficitem. Labouristé sice také žádají odklad pro splnění unijních rozpočtových požadavků, ale celkově jsou proevropští.

Podle některých analytiků by tak mohly dvě nejsilnější strany vytvořit budoucí koalici. I kdyby se ale dohodly, nebudou mít samy pravděpodobně dost hlasů. Podle průzkumů by daly v 150členném parlamentu dohromady 70 poslanců. Možnosti jiných aliancí jsou ale ještě komplikovanější.

Volby v NizozemskuVolby v Nizozemsku | E15