Norský ropný fond se zbavuje čtyř asijských firem. Ničily tropické lesy

Vymýcený ïndonéský prales (ilustrační foto)

Vymýcený ïndonéský prales (ilustrační foto) Zdroj: vincentraal, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Suverénní norský investiční fond pokračuje v čištění svého portfolia od firem poškozujících životní prostředí. Největší investiční fond na světe se zbavil podílů ve čtyřech obřích asijských společnostech kvůli podezření, že jejich palmové plantáže způsobují rozsáhlé škody na životním prostředí.

Rozhodnutí norské národní banky, která fond s investicemi za 870 miliard dolarů spravuje, se týká jihokorejských firem POSCO a Daewoo International a malajsijských konglomerátů Genting a IJM Corporation.

„Společnosti jsme vyloučili na základě zhodnocení rizika vážných škod na životním prostředí,“ oznámila Norges Bank. Čtveřice asijských společností se tak přidala k více než padesáti firmám včetně Boeingu, British American Tobacco, Rio Tinto či Walmartu, jejichž akcií se norský fond zbavil kvůli ohledům na ekologii.

Je to přitom vůbec poprvé, co na doporučení etické komise fondu jednala národní banka. Dosud totiž o složení fondu rozhodovalo ministerstvo financí, které ale v rámci snahy o depolitizaci tuto pravomoc předalo Norges Bank.

Ukazatel pro investory

Všechny firmy byly vyloučeny kvůli tomu, že kácely tropické deštné lesy v Indonésii, které přeměňovaly na plantáže palmy olejné. Ropný fond držel 0,9 procenta akcií Posco, 0,3 procentní podíl v Daewoo, 0,4 procenta Genting a 1,6 procenta IJM. Vliv rozhodnutí fondu se ale znásobí tím, že jeho rozhodnutí sledují další investoři.

Suverénní norský investiční fond se ve druhém letošním čtvrtletí propadl do ztráty, když prodělal 73 miliard norských korun (215 miliard korun). Za poklesem stojí rozkolísané akciové a dluhopisové trhy. Do akcií a dluhopisů investuje fond velkou většinu svých zdrojů, nemovitosti tvoří jen 2,7 procenta majetku.

Ze špinavé energie špinavé peníze? Norský fond trápí svědomí