Nové sankce: do EU nesmí vůdci separatistů ani nacionalista Žirinovskij

Místopředseda ruské Státní dumy Vladimir Žirinovskij

Místopředseda ruské Státní dumy Vladimir Žirinovskij Zdroj: profimedia.cz

Do Evropské unie nově nesmí cestovat populistický ruský poslanec Vladimir Žirinovskij, "premiér" doněckých povstalců Alexandr Zacharčenko či další předák proruských separatistů Vladimir Kononov. Jejich jména figurují na novém seznamu 24 osob, kterým dnes EU v rámci protiruských sankcí zakázala vstup na své území, a kterým zmrazila případný zahraniční majetek.

Žirinovskij je známý svými nesnášenlivými výroky na adresu Západu. V srpnu například pohrozil Polsku a pobaltským státům vymazáním z mapy, pokud by došlo k válce kvůli Ukrajině. „Pobaltské státy a Polsko jsou určeny k záhubě. Budou vymazány. Nic tam nezůstane. Představitelé těchto trpasličích států by si měli uvědomit, kým jsou,“ prohlásil tehdy Žirinovskij pro ruskou zpravodajskou stanici Rossija 24.

Na seznamu, který ráno EU zveřejnila ve svém věstníku, je dále například místopředseda ruské Státní dumy Igor Lebeděv či podnikatel Sergej Čemezov, který je popisován jako blízký spolupracovník ruského prezidenta Vladimira Putina v době jeho působení ve východním Německu v rámci služby v KGB. Čemezov je šéfem společnosti Rostec, která je přední zbrojní a průmyslovou ruskou skupinou zahrnující monopolního vývozce zbraní Rosoboronexport a firmy, které plánují, že na Moskvou anektovaném poloostrově Krym postaví elektrárny.

Sankce nově zasáhnou i desítky firem. Zákaz vstupu na unijní finanční trhy postihl například ropné obry Rosněfť, Transněfť a Gazpromněfť, stejný postih se týká i trojice zbrojních firem OPK Oboronprom, Sjednocená letecká korporace a Uralvagonzavod. Další podniky se ocitly na seznamu firem, kterým nesmí evropské společnosti dodávat takzvané zboží dvojího užití.

Sankce prý zbrojní průmysl neohrozí

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zpřísnění sankcí uvítal. „Nikdy dříve jsem necítil takovou míru solidarity,“ prohlásil. „Cítím se být plnohodnotným členem evropské rodiny,“ dodal.

Státní vývozce zbraní Rosoboronexport ale nepředpokládá, že by musel kvůli evropským sankcím nějak omezovat své aktivity. „Podle našich předpovědí a závěrů, a vezmeme-li v úvahu nutnost nahrazovat dovoz, neočekáváme žádný významný dopad nových sankcí na náš vývoz,“ řekl agentuře Itar-Tass viceprezident podniku Sergej Goreslavskij.

Putin hledá nové trhy v Asii

Ruský prezident Vladimir Putin v reakci na sankce vyzval k posílení spolupráce své země s Čínou a bývalými sovětskými republikami ve střední Asii. „Myslím si, že je nezbytné dále zlepšovat efektivitu naší spolupráce, abychom se vyrovnali s aktuálními výzvami,“ řekl na summitu Šanghajské organizace spolupráce v tádžikistánském Dušanbe.

Nový sankční balík Evropské unie začal platit po týdenním váhání. Dnes protiruská opatření vyhlásí také Bílý dům. Brusel sice bude nové sankce uplatňovat, zároveň ale začne pracovat na jejich zmírnění nebo zrušení v závislosti na tom, jak se bude vyvíjet příměří na východě Ukrajiny.