Novou britskou premiérku Mayovou čekají nelehké úkoly

Britská královna Alžběta II. pověřila funkcí ministerské předsedkyně Theresu Mayovou

Britská královna Alžběta II. pověřila funkcí ministerské předsedkyně Theresu Mayovou Zdroj: ctk/ap

Nová Margaret Thatcherová, britská Angela Merkelová. Taková přízviska si nová britská premiérka Theresa Mayová vysloužila ještě před nástupem do funkce. Jisté je, že potřebovat bude vlastnosti obou těchto dam: diplomacii, vyrovnanost i tvrdost. Úkol co nejméně bolestivě vyvést Británii z Evropské unie totiž na ni tak trochu zbyl. A nebude lehký.

Nastupující konzervativní premiérka Theresa Mayová nebude jedinou ženou, která výrazně promluví do podoby britské politiky i sebeurčení na dlouhou dobu dopředu.

Kromě vyjednávání se špičkami Evropské unie ji totiž čeká i tvrdý vnitřní soupeř, skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Ta se už včera dala slyšet, že Mayová nemá žádný mandát vyjednávat vystoupení z Evropské unie i za Skotsko. Skotové hlasovali „zůstat“ z vysokých 62 procent. Z britského severu se tak opět ozývá silné volání po hlasování o odtržení Skotska od Británie.

Další důležitou ženskou figurou se může stát britská labouristická politička Angela Eaglová, která vyzve dosavadního šéfa strany Jeremyho Corbyna. Ten čelí nespokojenosti straníků kvůli své údajně vlažné podpoře volby „zůstat“ v hlasování o brexitu. David Cameron předal pomyslné žezlo své nástupkyni v dobré náladě. Vtipkoval, jeho konzervativci mu tleskali vstoje. Prý ho překvapilo, jak nenabitý má najednou svůj denní program.

To Mayová ho bude mít nabitý hodně. Čeká ji tvrdé vyjednávání s evropskými institucemi, se zahraničními politiky a dohled nad právní bitvou, která bude brexit provázet. Mayová chce udržet s Evropou co nejužší vztahy, to ale není to, co řada odpůrců EU chce slyšet.

Seznam úkolů Theresy Mayové
1. Nová vláda

Očekává se, že by ji měla sestavit během pár dní. Uvnitř vlády by také měla ustavit pracovní skupinu, která bude mít na starosti každodenní vyjednávání s EU o podmínkách odchodu. Padají zajímavá jména: členy by mohli být prominentní podporovatelé brexitu (a zároveň lidé, co pomáhali Mayové v kampani) Chris Grayling a Liam Fox.

BBC spekuluje, že odměny v podobě zajímavé pozice by se mohla dočkat i Andrea Leadsomová, původně soupeřka Mayové, která jí svým odchodem otevřela cestu do premiérského křesla. O sestavení vlády musí podle protokolu premiérku požádat královna.

2. Británie, samostatná velmoc

Spojené království čeká zásadní vyjednávání o tom, jak bude vypadat jeho role z globálního pohledu. Přesvědčit svět, že bude stále silná – možná ještě silnější – jako když byla součástí EU. Klíčové bude přesvědčit o tom hlavně USA.

Mayová bude jednat s Barackem Obamou, byť mu v křesle prezidenta zbývá posledních sedm měsíců.

3. Brexit

Mayová už prohlásila, že nehodlá aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy před koncem roku. Podle spekulací chce předtím mluvit s lídry EU neformálně. Vyvázání Británie z EU bude nejen politický, ale hlavně právní problém.

Británie musí zrevidovat desítky mezinárodních smluv.

4. Udržet rozpočet na uzdě

Už teď je jasné, že naplnit cíl, aby Británie měla do roku 2020 rozpočtový přebytek, se nepodaří. Mayová ale řekla, že šetřit bude její kabinet i nadále, a přitom nechce zvyšovat daně.
To nebude lehké, protože se čeká, že britská ekonomika kvůli brexitu klesne.

5. Udržet království vcelku

Expremiér David Cameron v prvním týdnu po své volbě navštívil Wales, Skotsko a Severní Irsko. Očekává se, že Mayová bude jednat podobně. Její prohlášení „brexit znamená brexit“ se ale nelíbí skotské reprezentaci. Skotové hlasovali pro setrvání v Evropské unii.

Premiérka Nicola Sturgeonová žádá, aby Skotsko bylo přizváno k vyjednávání s Evropskou unií.