Nový mexický prezident zůstává velkou neznámou

Enrique Peña Nieto

Enrique Peña Nieto Zdroj: reuters

Prezidentské volby v Mexiku sice proběhly už začátkem července, ale celý týden se kandidáti přetahovali o pravdivost výsledků. Částečné přepočítání hlasů, které si vymohl levicový kandidát Andres Manuel López Obrador, nakonec vedlo k potvrzení vítězství jeho rivala.

Volby tak do čela státu po dvanácti letech vracejí Revoluční institucionální stranu (PRI), jež v Mexiku před rokem 2000 autoritářským stylem vládla dlouhých sedm dekád. Nový prezident Enrique Pena Nieto překonal Lópeze Obradora o zhruba šest procentních bodů, tedy asi o tři až čtyři miliony hlasů.

Politický veterán López Obrador, jenž dříve jako starosta mnohamilionového Mexico City zastával druhou nejdůležitější pozici v zemi, chce výsledky voleb nadále zpochybňovat u soudů. „Chováme se zodpovědně a v souladu se zákony,“ prohlásil. Nebude to pro něj nic nového, podobnou strategii zvolil i po volbách před šesti lety, které ovšem prohrál mnohem těsnějším rozdílem. Tehdy na jeho podporu vyšly do ulic desetitisíce lidí.

Obdobný scénář se letos zřejmě konat nebude, průběh voleb byl ovšem z evropského pohledu poněkud neobvyklý. Patřilo k němu i rozdávání dárkových poukazů do supermarketu, které strana vítězného kandidáta po milionech rozdávala v průběhu června. PRI popírá, že by si tím hlasy voličů kupovala, protože podle mexických zákonů takové počínání nemusí být nezákonné, pokud je strana řádně vyúčtuje.

V čele Mexika se Pena Nieto bude muset soustředit na zatím nezvládnutelný boj s organizovaným zločinem kolem drogových kartelů, jenž se za jeho předchůdce Calderona změnil v krvavou válku s účastí armády. Výzvou bude i ekonomika, jež má sice letos povyrůst o tři až čtyři procenta, nových pracovních míst ale vzniká málo a většinou pod hranicí průměrné mzdy.

Nejsledovanější mexická televizní stanice Televisa, největší ve španělsky mluvícím světě, pak Nietovi téměř zdarma věnovala prostor čítající stovky vysílacích hodin. Podle kritiků je nový prezident více než čímkoli jiným jen fotogenickým výtvorem televizního infotainmentu a pečlivě vybraného týmu poradců.

Nový prezident bude muset pochybnosti vyvrátit, stejně jako obavy z návratu mexické politiky do stavu před rokem 2000. Minulost strany PRI je pro Mexičany synonymem korupce. „Myslím, že funkce prezidenta mi umožňuje ukázat novou tvář strany a naše odhodlání k zodpovědnosti a transparentnosti,“ reagoval v jednom z prvních interview na související otázku nový prezident.

Jeho vlastní minulost není zcela bez poskvrnky. Do politiky se dostal na lokální úrovni díky příbuzenským vztahům s předáky PRI a jeho kariéra zpočátku stoupala hlavně díky statusu politického chráněnce.