O složení europarlamentu nyní rozhoduje východ Evropy

Evropský parlament ve Štrasburku

Evropský parlament ve Štrasburku Zdroj: CTK/AP

Ve volbách do Evropského parlamentu se dnes po prvním Bulharsku otevřely hlasovací místnosti také již v Řecku, v Maďarsku, v Rumunsku, v Litvě a na Kypru. Celkem se dnes hlasuje ve 21 zemích Evropské unie. Výsledky hlasování ze všech 28 členských států se začnou zveřejňovat ve 23:00, kdy se uzavřou volební místnosti v Itálii.

Bulharští voliči mají od 5:00 našeho času příležitost si vybrat, kterých 17 poslanců bude reprezentovat zemi v evropském zákonodárném sboru o 751 křeslech. Bulhaři mají na výběr mezi 21 stranami a koalicemi. Řekové a Maďaři vybírají od 6:00 SELČ po 21 poslancích stejně jako Česko, Rumuni 32, Litevci 11 a Kypřani šest.

Mezi státy, kde dnes voliči půjdou k urnám, jsou také dva velcí unijní hráči, tedy Německo i Francie, které budou dohromady zastoupeny 170 poslanci.

Odhady výsledků na základě průzkumů u volebních místností v některých zemích však lze očekávat už v časných večerních hodinách.

Evropský parlament
Evropský parlament bude mít celkem 751 poslanců z 28 zemí. Specifikem evropských voleb je to, že volič svým vhozeným hlasem podporuje také přímo celou europarlamentní frakci, tedy skupinu názorově podobných stran, do které se strana chce začlenit. Z vítězné frakce pak vzejde nový předseda Evropské komise.

Česká republika: Evropská unie voliče nelákala

Doposud se volilo například na Slovensku, ve Velké Británii, v Nizozemsku, ale také v České republice. České voliče však složení europarlamentu příliš nezajímá. Podle volebních komisařů přišla hlasovat zhruba necelá pětina voličů. Účast byla tedy pravděpodobně rekordně nízká.

O přízeň se ucházelo na 850 kandidátů z 38 stran, hnutí a koalic. Předvolební průzkumy dávaly největší šanci na úspěch sněmovním stranám. Volby podle nich mělo vyhrát vládní hnutí ANO před ČSSD, KSČM, TOP 09 a ODS, přičemž europoslance měly získat také buď KDU-ČSL, nebo Úsvit přímé demokracie. Exit poll (specifický druh ankety, kdy jsou během voleb dotazování voliči právě vycházející z volební místnosti) však favorizoval TOP 09 a ČSSD (viz tweet).

Z dalších stran by mohly podle průzkumů bodovat Strana zelených, Česká pirátská strana a Strana svobodných občanů. Nízká volební účast by ale nahrávala více stranám se stabilním voličským zázemím.