Obama chce dále snižovat jaderný arzenál

Po volbách to půjde. Barack
Obama (na snímku s ruským prezidentem
Dmitrijem Medveděvem) chce s Ruskem dosáhnout bezprecedentní
spolupráce, potřebuje však
čas

Po volbách to půjde. Barack Obama (na snímku s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem) chce s Ruskem dosáhnout bezprecedentní spolupráce, potřebuje však čas Zdroj: reuters

Spojené státy mají více hlavic, než potřebují, připustil na soulském summitu o jaderné bezpečnosti prezident Barack Obama. Slíbil proto, že se bude chtít s Ruskem dohodnout na dalším snižování počtu atomových zbraní. Přál by si, aby se do jednání o této záležitosti zapojila také Čína.

V roce 2009 Obama při návštěvě Prahy poznamenal, že je načase usilovat o svět bez jaderných zbraní. Následující rok USA podepsaly s Ruskem novou dohodu START, která signatáře zavazuje k omezení arzenálu přibližně o třetinu. Šéf Bílého domu nyní v Soulu pražský výrok oživil. Zdůraznil, že ti, kteří pochybují o jeho uskutečnitelnosti, se mýlí. „Pevně věřím tomu, že můžeme zajistit bezpečnost Spojených států a našich spojenců, zachovat si schopnost odstrašení všech hrozeb, a i tak prosazovat další redukci našeho jaderného arzenálu,“ řekl prezident.

O konkrétních číslech se nezmínil, uvedl však, že chce s Ruskem dosáhnout bezprecedentní spolupráce. Výsledkem jednání by pak prý mohlo být nejen snižování počtu strategických, ale také taktických zbraní. O tématu zřejmě bude v květnu jednat s nastupujícím prezidentem Vladimirem Putinem.

Někteří američtí představitelé netají obavy z neprůhledného čínského jaderného programu. Obama v této záležitosti podotkl, že asijskou velmoc vyzval, aby se do dialogu rovněž zapojila.

Prezidentův odzbrojovací příslib ale zřejmě narazí u republikánů, kteří podpořili ratifikaci smlouvy START výměnou za slib, že prezident zbývající strategický arzenál modernizuje. Mikrofony navíc zachytily, jak Obama dosluhujícímu prezidentovi Dmitriji Medveděvovi říká, aby mu Moskva nechala prostor do listopadových voleb, pak prý bude moci být „flexibilnější“ ohledně citlivého tématu protiraketové obrany. Medveděv poznamenal, že to vyřídí Putinovi.

Představitelé více než padesátky zemí v Soulu jednají také například o tom, jak zabránit pašování jaderného materiálu a jakým způsobem zlepšit ochranu atomových zařízení.

Společně proti KLDR

Spojené státy se dohodly s Čínou, že budou společně koordinovat odpověď na provokace ze strany Severní Koreje, oznámil Bílý dům. Pchjongjang znepokojil svět přípravou vypuštění satelitu na oběžnou dráhu, což je podle všeobecného mínění zástěrka pro test rakety dlouhého doletu. Čínský prezident Chu Ťin-tchao prý Obamovi naznačil, že bere záležitost velice vážně. Skeptici ale o změně čínské politiky vůči KLDR silně pochybují. Japonsko v reakci na plánovaný start severokorejské rakety se satelitem rozmístí protiraketový systém Patriot také v Tokiu.