Obama má další šanci dokončit dohodu o volném obchodu

Nákladní loď v přístavu (ilustrační foto)

Nákladní loď v přístavu (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Marc via Flickr

Sněmovna reprezentantů USA schválila prezidentu Baracku Obamovi pravomoc sjednávat texty obchodních dohod bez možnosti jejich změn Kongresem. Pokud návrh stejného zákona schválí i Senát, bude moci Obama dokončit strategickou dohodu o volném obchodu mezi USA a 11 zeměmi východní Asie a Tichomoří, známou pod zkratkou TPP.

Dnešní hlasování zorganizovali většinoví republikáni poté, co minulý týden zmařili Obamovi jednu z hlavních priorit zbytku jeho vlády jeho vlastní spolustraníci. Zákon, který tentokrát není spojen s kontroverzním dodatkem o rekvalifikacích zaměstnanců, kteří ztratí práci údajně kvůli liberalizaci obchodu, prošel 218 hlasy proti 208.

Obama už řadu měsíců žádá, aby stejně jako většina jeho předchůdců dostal od Kongresu při vyjednávání obchodních dohod mandát k takzvanému zrychlenému řízení. To by znamenalo, že prezident by po dokončení dohod předal dokument zákonodárcům, kteří by ho mohli schválit beze změn, nebo odmítnout. Bez takového opatření by zřejmě žádná americká vláda nebyla schopna žádnou obchodní dohodu sjednat.

Obama se v minulých dnech sešel se zástupci umírněného menšinového křídla demokratů, kteří podporují volný obchod, aby se s nimi poradil o cestě, jak pravomoci získat. Zbytek jeho strany se v posledním desetiletí dostal do silného vleku odborů a zelených hnutí, které radikálně vystupují proti jakékoli liberalizaci obchodu.

Dodatek o rekvalifikacích jako taktický nástroj

Senát už na konci května návrh tohoto zákona schválil, jeho nedílnou součástí ale byl dodatek o rekvalifikacích. Ten však sněmovna v pátek nepřijala kvůli odporu demokratů, pro něž to byl taktický nástroj, jak zablokovat celou TPP. Pro Obamu bylo zvláště zdrcující, že na poslední chvíli se do čela jeho odpůrců postavila šéfka demokratů ve sněmovně Nancy Pelosiová, jeho dosud nejvěrnější spojenkyně.

V Senátu je pro schválení zákona zapotřebí zhruba tucet demokratů a ti chtějí ujištění, že Kongres obnoví zákon o pomoci propuštěným v důsledku liberalizace, uvedla agentura AP. Pokud by nakonec zákon prošel bez toho, byla by to pro demokraty katastrofální porážka, za niž by si ale mohli sami, uvádějí komentátoři. Republikáni se budou zřejmě tohoto dodatku snažit zbavit, protože jej považují za nákladné uplácení odborů.

USA by měly posílit

Demokraté se pod tlakem odborů stavějí k volnému obchodu podezřívavě a tvrdí, že Spojené státy následkem TPP přijdou ve zpracovatelském průmyslu o značný počet pracovních míst. Obama a další ale argumentují tím, že nové obchodní dohody posílí pozici USA v globálním soupeření s Čínou.

Spojené státy také vedou přípravná jednání s Evropskou unií o rozsáhlé obchodní a investiční smlouvě zvané Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Jednání, která začala v červnu 2013, mají odstranit zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Proti dohodě mají ale námitky některé země EU a bojuje proti ní řada lobbistických skupin.