Obama po jednání s čínským prezidentem: Hackerství musí přestat

Setkání čínského a amerického prezidenta

Setkání čínského a amerického prezidenta Zdroj: CTK

Americký prezident Barack Obama dnes v Bílém domě přijal svůj čínský protějšek Si Ťin-pchinga a po setkání se zmínil i o kontroverzních tématech, jako jsou čínské územní nároky v Jihočínském moři. Nejvyšší představitelé dvou největších ekonomik světa se však podle Obamy shodli na tom, že obě země nebudou provádět nebo vědomě podporovat počítačové hackerství.

Obama řekl, že se se svým čínským protějškem shodl na potřebě řešit problémy kolem počítačové špionáže a pirátství. Během jednání prý vyjádřil „vážné znepokojení“ nad sílícími kybernetickými hrozbami, z nichž Američané Číňany nezřídka podezírají. „Naznačil jsem, že to musí přestat,“ poznamenal Obama.

Prezidenti se podle Bílého domu dohodli na vytvoření expertní skupiny, která se má těmito otázkami dále zabývat. Si přislíbil, že Čína bude „proti kybernetickým krádežím důrazně bojovat“.

Návštěva čínského prezidenta se konala v době zvýšeného napětí mezi oběma velmocemi. Vztahy kalí nejen údajné čínské kybernetické útoky na americké firmy a instituce, ale také například územní nároky, které Peking stále důrazněji uplatňuje na ostrovy v Jihočínském moři.

Hluboké znepokojení

Obama dnes vyjádřil své „hluboké znepokojení“ nad situací v oblasti. Si ho ujistil, že Čína usiluje o mír v Jihočínském moři.
Americký prezident uvítal snahu Číny zapojit se do snah o ochranu klimatu. Čína mezitím slíbila, že poskytne 3,1 miliardy dolarů (zhruba 75,4 miliardy korun) na pomoc rozvojovým zemím ve snaze o snížení emisí oxidů uhlíku. Spojené státy dříve OSN slíbily poskytnout na tyto účely tři miliardy dolarů.

Si je na své první návštěvě Spojených států. Obama ho uvítal v zahradě Bílého domu, tedy na stejném místě, jako před dvěma dny papeže Františka. Obama při přijetí čínského prezidenta prohlásil, že Spojené státy si přejí, aby byla Čína prosperující a mírumilovnou zemí.

Obama řekl, že obě země jsou úspěšnější, když jejich firmy spolu soutěží na rovném hřišti a když jsou dodržována lidská práva. Když spolu budou Spojené státy a Čína spolupracovat, budou mít „nedostižnou schopnost“ utvářet běh tohoto století, zdůraznil šéf Bílého domu. „Nemáme jinou volbu než usilovat o oboustranně výhodnou spolupráci,“ odpověděl pak čínský prezident.