Obama přiletěl na návštěvu Kuby, doma za to čelí kritice republikánů

Mokré uvítání. Už tak diplomaticky a logisticky obtížnou návštěvu Kuby zkomplikovala americkému
prezidentovi Baracku Obamovi hned po příletu do Havany vydatná průtrž mračen.

Mokré uvítání. Už tak diplomaticky a logisticky obtížnou návštěvu Kuby zkomplikovala americkému prezidentovi Baracku Obamovi hned po příletu do Havany vydatná průtrž mračen. Zdroj: Reuters

Americký prezident Barack Obama se včera v rámci své třídenní návštěvy Kuby setkal se svým protějškem Raúlem Castrem. Tato ještě před pár lety nepředstavitelná událost symbolizuje konec desítky let trvajícího nepřátelství mezi oběma zeměmi a snahu o obnovení diplomatických i obchodních vztahů. „Je úžasné tu být,“ prohlásil Obama, který je po 88 letech prvním prezidentem USA, jenž na Kubu zavítal.

Svůj včerejší program zahájil šéf Bílého domu na Náměstí revoluce, kde svého času Fidel Castro plamennými projevy brojil proti americkému imperialismu. Tento bezmála devadesátiletý revolucionář také žádné setkání s Obamou nechystá. „Nedůvěřuji politice Spojených států a nikdy jsem s nimi neztratil ani slovo,“ vzkázal svému lidu i pro světové agentury ve svém prohlášení.

Jeho bratr a současný kubánský prezident je sice vůči USA podstatně vstřícnější, ale přesto mezi ním a Obamou existuje řada hlubokých názorových neshod. Zatímco kubánská hlava státu usiluje především o zrušení ekonomických sankcí, Obama na Kubánce tlačí kvůli demokratickým reformám. Podle informací od členů Obamova týmu prezident vyzval Raúla Castra, aby zanechal pronásledování politických oponentů a povzbudil jej k dalším hospodářským reformám či zpřístupnění internetu obyčejným Kubáncům.

Historický milník

Návštěva americké delegace, čítající zhruba tisíc osob, je latinskoamerickými médii popisována jako vítaný historický milník. „Fidel Castro se zapíše do historie jako ten, kdo bojoval proti USA a bránil revoluci. Raúl Castro bude znám jako ten, kdo uzavřel mír,“ píše mexický deník El Universal.

Ve Spojených státech je však Obamova cesta terčem kritiky, především pak z řad republikánů. Prezidentský kandidát Ted Cruz například prohlásil, že sbližování s kubánským režimem odporuje letité strategii, jak přistupovat k diktátorským režimům. „Je velmi smutné a škodlivé jak pro naši budoucnost, tak budoucnost Kuby, že se Obama rozhodl svojí přítomností na ostrově legitimizovat tento autoritářský a zkorumpovaný režim,“ míní Cruz.

Zda byla Obamova návštěva historickou, ukáže až čas
Návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy na Kubě se stane historickou, pokud jeho slova podpoří právo kubánského lidu na účast v procesu vedoucímu ke změnám. Řekla to v Miami hlavní představitelka Křesťanského hnutí za osvobození a kubánská disidentka Rosa María Payáová. Dcera kubánského disidenta Oswalda Payá dlouhodobě vystupuje proti Obamově politice vůči Kubě. „Jednak se musí skoncovat s beztrestností kubánské vlády s ohledem na to, jak porušuje lidská práva svého lidu, a jednak Kubánci musejí znovu dostat právo v plebiscitu sami rozhodnout o své budoucnosti,“ uvedla Payáová.