Obama: Sankce proti Íránu musejí zatím pokračovat

americký prezident Barack Obama

americký prezident Barack Obama Zdroj: ctk/AP

Sankce namířené proti Íránu kvůli jeho jadernému programu zatím musejí pokračovat. Řekl to dnes americký prezident Barack Obama, který v Bílém domě jednal s italským premiérem Matteem Renzim. Spojené státy mají podle Obamy představu, jak Teheránu zabránit, aby vyrobil jadernou bombu.

Šestice zemí - Spojené státy, Rusko, Čína, Francie, Británie a Německo - vyjednala nedávno s Íránem předběžnou dohodu o omezení kontroverzního íránského programu. Její konečné znění má být dohodnuto do konce června.

Podle návrhu má Írán po nejméně deset let omezit aktivity související s jaderným programem. Vyjednávací země chtějí sankce rušit postupně.

Dohoda výměnou za zrušení sankcí, trvá na svém Írán

Íránský prezident Hasan Rúhání ale ve středu zopakoval, že Teherán nepodepíše dohodu o jaderném programu, jestliže dokument nezaručí zrušení všech protiíránských sankcí.

Obama dnes ale podle agentury ANSA upozornil, že mocnosti budou muset prosadit nové sankce, pokud Írán dohodu nakonec nepřijme. Podle prezidenta nestojí před Spojenými státy žádné překážky, které by bránily plynulému obnovení sankcí.

Obama v úterý souhlasil s tím, že americký Kongres, který se na dohodu dívá s nedůvěrou, bude mít právo o vyjednávaném dokumentu spolurozhodovat. Kongres také bude muset hlasovat o případném zrušení amerických protiíránských sankcí. Obama se podle agentury Reuters nedomnívá, že zasahování Kongresu do dohod by je mohlo vykolejit.

Ruské S-300 míří do Íránu

Obama se také vyjádřil k nedávnému rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina zrušit osm let trvající zákaz dodávat Íránu protirakety S-300. Obama řekl, že je překvapen, že zákaz trval tak dlouho, vzhledem k nevalným americko-ruským vztahům.

Americké ministerstvo spravedlnosti dnes oznámilo, že bylo obviněno pět osob a čtyři společnosti za vývoz zakázaných technologií do Íránu.